Οικογενειακός, οικονομικός Προγραμματισμός – Θεοδώρου Ι. Παπαδόπουλου.

Όλοι μας έχουμε προβληματιστεί για το ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος διαχείρισης των οικονομικών μας. Ο λόγος του προβληματισσμού αυτού συνίσταται στο να διορθώσουμε λάθος χειρισμούς παρελθόντων ετών, να καλυφθούν οι όποιες τρέχουσες ανάγκες αλλά και να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους τουλάχιστον πόρους για το μέλλον μας.

Όσοι έχουν δημιουργήσει οικογένεια, γνωρίζουν ότι η ευθύνη της οικονομικής πορείας του κάθε μέλους βαρύνει και όλα τα υπόλοιπα μέλη. Αυτό απαιτεί συναίσθηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης από το κάθε μέλος αλλά και τον μεταξύ των συντονισμό. Ο πιο σίγουρος και αποδεκτός τρόπος είναι ο προγραμματισμός των κινήσεών μας σε βραχυχρόνιο διάστημα (π.χ. ετήσιο) ώστε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος αλλά και η ευελιξία των οικονομικών μας πράξεων. Ο προγραμματισμός πρέπει να διακρίνεται, τουλάχιστον, από τα εξής στάδια:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
• Προϋπολογισμός τουλάχιστον ετήσιος (π.χ. έσοδα, έξοδα, αποταμίευση, επενδύσεις κ.λ.π.)
• Έλεγχος τήρησης των συμφωνηθέντων μηνιαίως ή/και εβδομαδιαίως (έκτακτα γεγονότα εσόδων –εξόδων, αλλαγές προγράμματος λόγω ανωτέρας βίας, νέες ευκαιρίες –προοπτικές, καταστροφές περιουσιακών στοιχείων κ.λ.π.)
• Ενημέρωση από λογιστές, νομικούς και ημερήσιο τύπο για θέματα αλλαγής νόμων, αλλαγές τρόπου ή είδους παροχών, καταβολή έκτακτων εισφορών κ.λ.π.
• Βελτίωση ή ανανέωση του προϋπολογισμού μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να είναι πάντα επίκαιρος και χρηστικός.

Ένα βασικό σημείο επιτυχίας στον οικονομικό προγραμματισμό είναι η απλότητα και η ακριβής εκτίμηση των δυνατοτήτων μας και των αδυναμιών μας. Η συμφωνία με όλα τα μέλη της οικογένειας αλλά και η τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί από όλους είναι επίσης απαραίτητο συστατικό. Καλό είναι να προβλέπεται και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση κάποιου σοβαρού απροόπτου.

Πάνω από όλα όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι και ότι ο οικονομικός προγραμματισμός μας κάνει καλύτερα μέλη της κοινωνίας αλλά όχι απαραίτητα και καλύτερους ανθρώπους. Για το δεύτερο ο οικονομικός προγραμματισμός ελάχιστα προσφέρει εάν θυσιάσουμε την αγάπη μας, το σεβασμό μας και την αλληλοβοήθειά μας στο βωμό της επιτυχίας ενός αποτελέσματος οικονομικού προγραμματισμού με θετικό πρόσημο.

Θεόδωρος Ι. Παπαδόπουλος
Πτυχιούχος Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης
Επιχειρήσεων και οργανισμών

Υ.Γ.: Τα ανωτέρω συνιστούν απλή μεταφορά εμπειριών και γνώσεων του συγγραφέα ως θέμα ανάγνωσης, συζήτησης ή/και αναθεώρησης και σε καμία περίπτωση προτροπή ή ερέθισμα πράξεων ανάληψης ή έκθεσης σε ουδένα κίνδυνο (κατά ζωής, οικονομικό κ.λ.π.) από ουδένα και για κανένα λόγο.

Από το μηνιαίο περιοδικό του Ι. Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού «Άγιοι Ισίδωροι», Τεύχος 93, Ιανουάριος 2010, σελ.12 -13.

Η/Υ επιμέλεια, Κωνσταντίνα Κυριακούλη.

Δημοσιεύθηκε στην Άρθρα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.