Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο ζωγράφος του λόγου – π. Σπυρίδονος Βασιλάκου, Αθανασίου Καραπέτσα.

Ο χιτώνας μακρύς, σα να ‘ταν αντρικός, με πολλές πτυχώσεις. Τα πέτσινα λουριά απ’ τα πέδιλα έδεναν σφιχτά στις γάμπες ψηλά και τα πυκνά μακριά μαλλιά, επιδέξια χτενισμένα, κατέληγαν σε μπούκλες. Η φαμίλια δεν ήταν ούτε απ’ τις αρχοντικές ούτε απ’ τις πιο πλούσιες. Κι όμως, αυτό το παιδί δε στερήθηκε σχεδόν τίποτα. Εκείνα που πραγματικά του δόθηκαν απλόχερα απ’ τους γονείς του ήταν η στοργή κι η αγάπη. Δε θα ‘χε περάσει τα εφτά του χρόνια κι όμως δεν άφηνε τον πατέρα του από κοντά. Ήταν μόνο ότι του είχε αδυναμία ή ότι από τόσο μικρός ο Λουκάς είχε ανοίξει μαζί του μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, που θα κρατούσε όσα χρόνια θα είχε τον πατέρα του; Τις αργίες και τις γιορτές μαζί στην αγορά, αλλά και τις μέρες που κατάκοπος γυρνούσε απ’ τη δουλειά, τους έβρισκε η νύχτα καθισμένους στην εσωτερική αυλή, στο πέτρινο τοιχίο π’ αγκάλιαζε τον τεράστιο κορμό ενός φοίνικα.

-Πατέρα, πές μου για τον Αλέξανδρο.

Έτσι, συνήθως ξεκίναγε η κουβέντα τους, με τον Αλέξανδρο, τον στρατηλάτη που κατέκτησε τον κόσμο κ έφερε τον ελληνικό πολιτισμό στα σύνορα της ανθρωπότητας. Κι απ’ τον Αλέξανδρο πήγαιναν πιο πίσω στην Αθήνα, στην Σπάρτη, στη Θήβα, στον Όμηρο, στον πολυμήχανο Οδυσσέα, στις ηρωικές μάχες. Κι όσο μεγάλωνε έμπαινε στην παρέα τους ο παράξενος γεροσοφός Σωκράτης με τη φιλοσοφία του, ο εφευρετικός Αριστοφάνης με την κωμωδία του, ο πεισματάρης Δημοσθένης με τη ρητορική του, ο ακριβολόγος Θουκυδίδης με την ιστορία του. Και φούσκωναν τα στήθια του κι ο νους του ψήλωνε, σα να τον έσπρωχνε μια μυστική δύναμη αχόρταγα να γευτεί το σύνολο της υπάρχουσας γνώσης και να κατακτήσει όλες τις χρήσιμες πρακτικές και δεξιότητες. Σ’ αυτή την επιθυμία του τον ευνοούσε κι η πόλη που γεννήθηκε…

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο ζωγράφος του λόγου.rar

Από το βιβλίο των: Π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα: “Στα Μονοπάτια της Αγάπης του Θεού”. Ένα ταξίδι, για μικρούς και μεγάλους, στη ζωή των Αγίων της Βοιωτίας.
Εκδόσεις Αρχονταρίκι.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
18 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά: Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή, τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της Θ. Λ, Ασματική ακολουθία.
Ο έλληνας ευαγγελιστής (ο Απόστολος Λουκάς) – Πρωτοπρ. Βασιλείου Ι. Καλλιακμάνη.
Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον: το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα.
Οι Πράξεις των Αποστόλων: το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα.

Δημοσιεύθηκε στην Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.