“Ο γιος μας είναι 17 ετών και έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη, για την οποία ακολουθεί συγκεκριμένη θεραπεία. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε πτώση στην ψυχολογική του κατάσταση και έντονο άγχος λόγω επικείμενων πανελληνίων. Ανησυχούμε μήπως κάνει κακό στον εαυτό του.”
Οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σύγκριση με τους ενήλικες πάσχοντες, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί την 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως στην εφηβεία μετά από τα ατυχήματα. Η πράξη της αυτοκτονίας στον έφηβο είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας σύνθετης και εξαιρετικά πολύπλοκης αλληλεπίδρασης κοινωνικών, οικογενειακών, χαρακτηριολογικών και ψυχολογικών παραγόντων που οδηγούν το νέο στο «προ-αυτοκτονικό» στάδιο. Εκεί, διαφορετικά γεγονότα μπορούν να γίνουν αφορμές και κίνητρα, μεταμορφώνοντας την αυτοκτονία στη μοναδική λύση.
Τα αίτια που χτίζουν μια προ-αυτοκτονική ευαλωτότητα σχετίζονται με προβλήματα στην οικογενειακή και τη διαπροσωπική ζωή που μοιάζουν μέσα του δισεπίλυτα, με ανεξέλεγκτο άγχος, κατακλυσμιαίο φόβο αποτυχίας, ισχυρές και «αδιέξοδες» πεποιθήσεις (π.χ. «γιατί να ζεις;», «Η ελπίδα είναι χαμένη»), αίσθηση ανημποριάς, απόγνωσης και αδυναμία προβολής του εαυτού στο μέλλον. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πράξη της αυτοκτονίας αποτελεί μια ασυνείδητη επιδίωξη αυτοτιμωρίας ή εκδίκησης ενός «άδικου» περίγυρου.
Στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά οι προηγούμενες απόπειρες, το οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας, ο αυτοκτονικός ιδεασμός (ειδικότερα μια ισχυρή πρόθεση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο), οι καταχρήσεις, η παρορμητικότητα, η επιθετικότητα, η ψυχολογική αστάθεια, η κατάθλιψη, οι πρόσφατες απώλειες. Σημειωτέον ότι όταν ο έφηβος περιστοιχίζεται από βία μαθαίνει ότι η (αυτο)επιθετικότητα αποτελεί λύση στα προβλήματα ζωής.
Εάν παρατηρείτε κάποια από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά στο παιδί σας, ιδιαίτερα εκφρασμένες πολύ αρνητικές σκέψεις γύρω από τη ζωή και τον θάνατο ή έχετε υποψίες για συγκεκριμένο αυτοκτονικό πλάνο, μιλήστε στον γιατρό του άμεσα. Μπορεί το άγχος του να επιδεινώνει την κατάθλιψη και να χρειάζεται αύξηση της αγχολυτικής αγωγής. Προσεγγίστε και τον ίδιο τον έφηβο, και πείτε του πώς ανησυχείτε για αυτόν και πώς είστε δίπλα του κάθε στιγμή για να τον στηρίξετε σε καθετί που τον απασχολεί. Θυμίστε του ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό και ιερό από την προσωπική ευτυχία, καθώς και ότι αυτή είναι ανεξάρτητη και δυνατότερη από την επιτυχία στις εξετάσεις.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsini.kostopoulou@gmail.com, twitter @myrsi1
Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΤΑ ΝΕΑ Weekend: 23 Μαϊου 2014.
Σημείωσις του orp.gr:
Καλό θα είναι να συνειδητοποιηθεί πως μια αποτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν συνεπάγεται και καταστροφή. Η ανθρώπινη ζωή είναι γλυκιά, μα και γεμάτη από ευκαιρίες, που προσφέρουν πολλές φορές ανέλπιστες χαρές!
Επίσης ας θυμηθούμε και το ωραίο απόφθεγμα: αγωνίσου, σαν να εξαρτώνται όλα από εσένα. πίστευε επίσης, σαν να εξαρτώνται όλα από το Θεό.