Μια πολυπραγμονούσα κυρία
Φίλος εκλεκτός, ο Γιώργος Μούρτος, με τις «αφυπνισμένες» θερινές σκέψεις του, μου θύμισε μια σοφή συμβουλή του Κικέρωνος: «quaeso, ut ratio praeveniat risum tuum: nihil enim est foedius risu irrisione dignissimo» (=Πρόσεχε καλά το δικό σου γέλιο. Διότι δεν υπάρχει πιο ταπεινωτικό πράγμα, από ένα γέλιο που σε κάνει περίγελο). Ίσως κάποιοι αυτοπροσδιοριζόμενοι σαν προοδευτικοί στοχαστές και ειδικοί (τι λόγος!) επιστήμονες, αποστρέφονται τ’ αρχαία ελληνικά και λατινικά. Οι συγγραφείς που χρησιμοποίησαν τις γλώσσες αυτές, έγραψαν πράγματα γι’ αυτούς φαρμακερά.
Επί μια τετραετία, η ελληνική κοινωνία ασχολείται με το τι έγραψε, τι είπε και τι εξακολουθεί να λέει «συνωστικά» (δεν λέμε συνωμοτικά) μια κυρία που εκλέχτηκε βουλευτής από το λαό του Πειραιά. Για τις ιστορικές τις απόψεις, απάντησα με ένα μικρό άρθρο υπό τον τίτλο «Πιάτα αμαθείας». Διότι βιβλίο της, προοριζόμενο για παιδιά του Δημοτικού, έβριθε λαθών. Η ακαδημία επεσήμανε κάπου 70-75. Εγώ είχα επισημάνει 112 και τα είχα δύο φορές υποδείξει στην τότε υπουργό, που σκέπασε με τις προστατευτικές της φτερούγες την επιστημονική νεοσσό.
Αλλ’ από το θόρυβο, η κυρία κέρδισε μια απρόσμενη δημοσιότητα που της χάρισε και βουλευτική ιδιότητα. Με όσα έχει πει και έχει πράξει, έχει προσβάλει την ευαισθησία των Ελλήνων, τουλάχιστον αυτών που δεν ντρέπονται να φέρουν το όνομα αυτό. Απέφευγα συστηματικά να ασχοληθώ μαζί της, για να μην της προσφέρω δωρεάν προβολή. Άλλωστε είναι δυσάρεστο να ανοίγει κανείς διάλογο με αγραμμάτους. Οι τίτλοι σπουδών, όπως κατάντησαν σήμερα, δεν σε κάνουν γραμματισμένο! Σε κάνουν – πιθανώς – πετυχημένο. Όταν υπάρχει και πολιτική υποστήριξη.
Πρόσφατα η πολύλαλη κυρία –και μάλιστα από του βήματος της Βουλής- στράφηκε αρχικά κατά του μαθήματος των θρησκευτικών και ακολούθως κατά των αρχαίων ελληνικών και λατινικών. Φυσικά, ο,τι είχα να πω για τις κλασσικές γλώσσες, το είπα με τα βιβλία μου «Αλαλία» (1983) και «Αλεξία» (1996) και με πλήθος άρθρα. Ωστόσο, για να μη νομισθεί ότι σιωπώ, έκανα σε κάποιους σταθμούς, επειδή μου το ζήτησαν, κάποιες δηλώσεις. Για τα θρησκευτικά είπα:
«Όποιος κατέχει στοιχειωδώς την ιστορία της ελληνικής παιδείας, γνωρίζει ότι αυτή ήταν πάντα στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία, από την αρχαία εποχή ως τη νεώτερη. Συνεπώς, υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών, συνιστά υποβάθμιση της παιδείας. Απόψεις περί του αντιθέτου, συνιστούν υποβάθμιση της νοημοσύνης μας».
Κι επειδή είχα την πληροφορία ότι η κυρία είναι βουλευτής αριστερού κόμματος, πρόσθεσα την ακόλουθη πληροφορία που δεν μεταδόθηκε. Ο σπουδαίος μαρξιστής πολιτικός και φιλόσοφος Αντόνιο Γκράμσι (ιδρυτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος), είχε χαρακτηρίσει το μάθημα των θρησκευτικών, βασικό στοιχείο της ιταλικής κουλτούρας που δεν μπορεί να διαγραφεί ή να αλλοιωθεί. Πολύ αργότερα ο Ενρίκο Μπερλίνγκουερ είχε πει ότι, το μάθημα πρέπει να αναβαθμισθεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλοι σχεδόν οι διαπρέποντες στη Γαλλία πολιτικοί, έχουν αποφοιτήσει από θρησκευτικά σχολεία και παρά τον αντιθρησκευτισμό τους, στέλνουν και τα παιδιά τους σε τέτοια σχολεία.
Κι επειδή η κυρία επανήλθε, αναγκάσθηκα να κάνω κι άλλη δήλωση: «Κάποιοι άνθρωποι διακατέχονται από Ηροστράτειο σύνδρομο. Επιζητούν, δια της καταστροφής η της προσβολής ιερών και οσίων, την ευκολη προβολή, την ηροστράτεια δόξα. Τέτοια λόξα!». Δεν θέλησα να προσθέσω το «έασον αυτούς θάπτειν τους εαυτών νεκρούς», διότι φράση λογία, εκκλησιαστική και αρχαία, έχει γίνει ακατάληπτη πλέον από το σουλεϊμανομαθές ελληνικό κοινό. Αισθάνθηκα πάντως να πω, τελειώνοντας τη δήλωσή μου προς τον ραδιοφωνικό σταθμό, ότι η εν λόγω κυρία πολυπραγμονεί, αδολεσχεί και ασημαντολογεί. Ως ανηκουσα –πιθανώς προσωρινά- στον αριστερό χώρο, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο Κάρολος Μαρξ, πνευματικός πατέρας όλων σχεδόν των αριστερών κομμάτων, έλεγε ότι θα έδιωχνε με το μαστίγιο από το ναό του πνεύματος όλους αυτούς τους βαρβάρους, που στρέφουν τους εργάτες εναντίον της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.
Και κάτι που δεν πρόφθασα να προσθέσω: όταν ο Μαρξ αντιμετώπιζε κάποιον χοντροκέφαλο συνομιλητή, του έλεγε σαρκαστικά: «Άντε, παιδί μου, να μάθεις αρχαία ελληνικά και έλα έπειτα να μιλάς». Τα αρχαία ελληνικά συμβάλλουν στην απόφραξη του εγκεφάλου. Κάποιοι τα πολεμούν γιατί θέλουν τη νέα γενιά με «περιφραγμένα» μυαλά. Φοβάμαι ότι η επόμενη άποψη – εισήγηση της πολυπραγμονούσας κυρίας, θα είναι η κατεδάφιση του Παρθενώνος. Όλα τα περιμένω. Η κυρία έχει εξελιχθεί σε άχθος Ελλάδος.
Η/Υ ΠΗΓΗ:
Σαράντος Καργάκος