Στην Παλαιά Διαθήκη προφητεύεται (υπό όρους) και η κλιματική αλλαγή!

Λευιτικόν. Κεφάλαιο 26-ον.

Στίχ. 1-2. Εντολές για την αποφυγή της ειδωλολατρίας και την τήρηση της αργίας του Σαββάτου.
1 Δεν θα φτιάξετε για τους εαυτούς σας χειροποίητα είδωλα, ούτε γλυπτά αγάλματα θεών, ούτε θα υψώσετε μπροστά σας ειδωλολατρικές πέτρινες στήλες που να συμβολίζουν κάποιον θεό, ούτε θα τοποθετήσετε στη χώρα σας σε περίοπτη θέση κάποιο άγαλμα ή μάρμαρο με γλυπτές παραστάσεις, για να το ατενίζετε και να το προσκυνάτε ως θεό. Εγώ είμαι ο μόνος Κύριος και Θεός σας.
2 Θα τηρείτε τις ημέρες της αργίας που είναι αφιερωμένες σ’ Εμένα, και θα σέβεστε τα άγια πράγματα και πρόσωπα που ανήκουν σε μένα. Εγώ είμαι ο μόνος Κύριος.

Στίχ. 3-13. Ευλογίες που θα έχει ο Ισραήλ, εάν τηρεί τον Νόμο.
3 Εάν ζείτε σύμφωνα με τα προστάγματά μου και τηρείτε τις εντολές μου και τις εφαρμόζετε,
4 τότε εγώ θα σας στέλνω την βροχή στον καιρό της και η γη θα δίνει άφθονα τα προϊόντα της και τα δέντρα στις πεδιάδες θα δίνουν πλούσιους τους καρπούς τους.
5 Και θα έχετε τόσο πολλά τα σιτηρά, ώστε θα μένουν για αλώνισμα μέχρι την εποχή του τρύγου και ο τρύγος θα συνεχίζεται μέχρι τον καιρό της σποράς. Θα έχετε άφθονο ψωμί να τρώτε και να χορταίνετε και θα κατοικείτε στη χώρα σας με ασφάλεια, χωρίς καμία ανησυχία και δεν θα περάσει πόλεμος καταστρεπτικός μέσα από τη χώρα σας.
6 Θα χαρίσω ειρήνη στη χώρα σας και θα κοιμάστε ήσυχοι αφού δεν θα υπάρχει κανείς που να σας ταράζει τον ύπνο και να σας φοβίζει. Θα εξαφανίσω επίσης από τη χώρα σας και τα άγρια και αρπακτικά θηρία.
7 Κι εσείς θα καταδιώκετε και τους εχθρούς σας και αυτοί θα πέφτουν νεκροί μπροστά σας.
8 Τόση δύναμη θα έχετε, ώστε πέντε άνδρες από σας θα καταδιώκουν εκατό εχθρούς, και εκατό δικοί σας θα καταδιώκουν δεκάδες χιλιάδες εχθρούς. Και θα πέφτουν οι εχθροί σας μπροστά σας, σκοτωμένοι από το σπαθί σας.
9 Θα στηρίζω το βλέμμα μου επάνω σας με στοργικό ενδιαφέρον και θα αυξάνω τον αριθμό σας και θα σας πληθύνω˙ και θα κρατώ αμετακίνητη τη συμφωνία που έκανα μαζί σας˙ και θα τηρώ τις υποσχέσεις μου.
10 Θα έχετε τόσο πολλά γεννήματα, ώστε θα τρώτε από τα παλιά και από τα ακόμη παλιότερα των προηγούμενων σοδειών. Θα αναγκάζεστε μάλιστα να αδειάζετε τις αποθήκες σας και να πετάτε τα παλιά, για να βάλετε μέσα τα νέα γεννήματά σας.
11 Θα στήσω ανάμεσά σας την ιερή Σκηνή της κατοικίας μου, στον τόπο που θα ζείτε, και δεν θα νιώσει η ψυχή μου απέχθεια για σας παρ’ όλες τις αδυναμίες σας.
12 Και θα περπατώ ανάμεσά σας και θα είμαι ο Θεός σας κι εσείς θα είστε ο λαός ο δικός μου.
13 Εγώ είμαι ο μόνος Κύριος, ο Θεός σας, που σας έβγαλα ελεύθερους από τη χώρα της Αιγύπτου, όπου ήσασταν σκλάβοι, και συνέτριψα τα δεσμά της τυραννίας σας˙ και σας οδήγησα μέχρι τώρα με επεμβάσεις της δυνάμεώς μου και σας έκανα να βαδίζετε με το κεφάλι ψηλά.

Στίχ. 14-39. Τιμωρίες για τον Ισραήλ, εάν αθετήσει τον Νόμο.
14 Εάν όμως δεν υπακούσετε σ’ εμένα και δεν τηρήσετε τις εντολές μου αυτές,
15 αλλά δείξετε απειθαρχία στα προστάγματά μου και αποστραφεί η ψυχή σας τις εντολές μου, και δεν τις τηρήσετε όλες και διαλύσετε με τον τρόπο αυτόν τη συμφωνία που έκανα μαζί σας,
16 τότε κι εγώ θα φερθώ ανάλογα απέναντί σας: Θα στείλω επάνω σας τη θλίψη και την ανέχεια, την ψώρα και τον ίκτερο που θα χτυπά σαν γάγγραινα τα μάτια σας, και θα λιώνει και θα σβήνει η ζωή σας. Άδικα θα σπέρνετε τους σπόρους σας, διότι δεν θα μπορείτε να απολαμβάνετε εσείς τα προϊόντα της γης, αλλά θα τα τρώνε οι εχθροί σας.
17 Θα ρίξω οργισμένος το βλέμμα μου επάνω σας και θα πέσετε νικημένοι νεκροί μπροστά στους εχθρούς σας. Θα σας καταδιώξουν όσοι σας μισούν και θα έχετε τόσο φόβο, ώστε θα τρέχετε κυνηγημένοι, ακόμη και όταν δεν σας καταδιώκει κανείς.
18 Εάν παρόλα αυτά δεν θελήσετε να με υπακούσετε, θα προσθέσω νέες παιδαγωγίες, για να τιμωρηθείτε επτά φορές περισσότερο για τις αμαρτίες σας.
19 Και θα τσακίσω την αυθάδεια της υπερηφανείας σας. θα κάνω τον ουρανό σας σαν σίδερο, για να μη βρέχει πια στη χώρα σας˙ και τη γη σας σαν τον χαλκό από την ανομβρία και ξηρασία.
20 Μάταια θα βάζετε δύναμη στα χέρια σας για να καλλιεργείτε τη γη. Τα χωράφια σας δεν θα σας αποδίδουν ούτε καν τους σπόρους που σπείρατε, και τα δέντρα των αγρών σας δεν θα δίνουν τους καρπούς τους.
21 Κι αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να ζείτε χωρίς ευθύτητα απέναντί μου και δεν θέλετε να υπακούσετε σ’ εμένα, θα προσθέσω σε σας και άλλες πολλές τιμωρίες ανάλογα με τις αμαρτίες σας.
22 Θα στείλω εναντίον σας τα άγρια θηρία της γης και θα σας κατασπαράξουν και θα αφανίσουν τα ζώα σας˙ θα μειώσω τον πληθυσμό σας και θα μείνουν οι δρόμοι σας έρημοι από ανθρώπους.
23 Και εάν και πάλι δεν συνετισθείτε, αλλά συνεχίζετε να ζείτε με πονηριά και χωρίς ευθύτητα απέναντί μου,
24 θα φερθώ κι εγώ ανάλογα σε σας, με θυμό ξαφνικό, που θα ξεσπάσει τότε που δεν θα το περιμένετε. Θα σας χτυπήσω με μεγάλη σκληρότητα επτά φορές για τις αμαρτίες σας.
25 Και θα φέρω εναντίον σας φονικό μαχαίρι, που θα πάρει εκδίκηση για την αθέτηση της συμφωνίας που κάνατε μαζί μου. Τότε θα καταφύγετε στις πόλεις σας για να ασφαλισθείτε. Όμως εγώ θα στείλω και εκεί θανατικό επάνω σας και θα αναγκασθείτε να παραδοθείτε στα φονικά χέρια των εχθρών σας.
26 Κι όταν σας τιμωρήσω στερώντας σας ακόμη και το ψωμί σας, θα έχετε τόσο λίγο αλεύρι, ώστε δέκα γυναίκες σας που άλλοτε άναβαν δέκα φούρνους, θα ψήνουν τα ψωμιά σας σε ένα και μόνο φούρνο, και θα σας μοιράζουν το ψωμί σας με το ζύγι˙ και έτσι θα τρώτε και δεν θα χορταίνετε.
27 Εάν παρόλα αυτά, δεν υπακούσετε σ’ εμένα και εξακολουθείτε να ζείτε ενώπιόν μου με πονηριά και χωρίς ευθύτητα,
28 τότε κι εγώ θα φερθώ μαζί σας ανάλογα, με θυμό που θα ξεσπάσει τότε που δεν θα το περιμένετε. Θα σας τιμωρήσω σκληρά επτά φορές σύμφωνα με τις αμαρτίες σας.
29 Θα πεινάσετε τόσο πολύ, ώστε θα αναγκασθείτε να φάτε τις σάρκες των γιων σας και τις σάρκες των θυγατέρων σας.
30 Και θα ερημώσω τις ειδωλολατρικές στήλες που θα έχετε στημένες στα άλση των λόφων σας, και θα καταστρέψω τελείως τα ξύλινα χειροποίητα αγάλματα των θεών σας. Και θα βάλω τα νεκρά μέλη σας πάνω στα άψυχα μέλη των ειδώλων σας και θα σας σιχαθεί η ψυχή μου.
31 Θα ερημώσω τις πόλεις σας και θα αφήσω εγκαταλελειμμένους τους ιερούς χώρους σας˙ και δεν θα δεχθώ στο εξής την οσμή των θυσιών σας.
32 Θα ερημώσω τελείως τη χώρα σας και θα απορούν για την ερήμωσή της ακόμη και οι εχθροί σας που θα έρθουν να κατοικήσουν σ’ αυτήν.
33 Θα σας διασκορπίσω ανάμεσα στα ειδωλολατρικά έθνη και θα σας εξολοθρεύσει το σπαθί που θα σας καταδιώκει όπου και αν πηγαίνετε. Θα ερημωθεί η χώρα σας, και οι πόλεις σας θα μείνουν έρημες κι ακατοίκητες.
34 Θα χαρεί τότε η γη και θα ξεκουραστεί και θα απολαύσει τα Σάββατά της, αφού θα μείνει ακαλλιέργητη όλες τις ημέρες της ερημώσεώς της, ενώ εσείς θα βρίσκεστε αιχμάλωτοι στη χώρα των εχθρών σας. Τότε θα αναπαύεται η γη και θα απολαμβάνει τα Σάββατά της με την αναγκαστική αγρανάπαυση.
35 Όλες τις μέρες της ερημώσεώς της η χώρα θα απολαμβάνει την αγρανάπαυσή της. Θα αναπαύεται για όσα Σάββατα δεν μπόρεσε να αναπαυθεί, όταν μένατε σ’ αυτήν.
36 Και σε όσους από εσάς επιζήσουν μετά τις συμφορές, εκεί που βρίσκονται στη χώρα των εχθρών τους, θα δώσω στην καρδιά τους πνεύμα δουλικό˙ τόσο πολύ θα φοβούνται, ώστε θα τρέπονται σε φυγή τρέμοντας ακόμη και το θρόισμα των φύλλων που κινούνται από τον άνεμο. Και θα φεύγουν πανικόβλητοι σαν αυτούς που τρέμουν από τον φόβο τους στον πόλεμο. Θα σκοντάφτουν και θα πέφτουν χωρίς να τους καταδιώκει κανείς.
37 Θα αδιαφορεί τότε ο αδελφός για τον αδελφό του, όπως συμβαίνει σε καιρό πολέμου, που ο καθένας ενδιαφέρεται για το άτομό του, μολονότι δεν θα υπάρχει κανείς που να σας καταδιώκει. Και έτσι, καθώς θα είστε απομονωμένοι, δεν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας.
38 Και θα χαθείτε μέσα στα ειδωλολατρικά έθνη και θα σας καταβροχθίσει νεκρούς η χώρα των εχθρών σας.
39 Και όσοι από σας επιζήσουν, θα καταστραφούν τελείως για τις αμαρτίες τους και για τις αμαρτίες των πατέρων τους. Θα λιώσουν σκλάβοι στη χώρα των εχθρών τους.

Στίχ. 40-46. Η μετάνοια του Ισραήλ θα γίνει δεκτή.
40 Θα έλθει όμως ο καιρός που θα ομολογήσουν οι Ισραηλίτες δημόσια τις αμαρτίες τους και τις αμαρτίες των πατέρων τους, ότι δηλαδή παρέβησαν τις εντολές μου και με περιφρόνησαν και ότι φέρθηκαν χωρίς ευθύτητα απέναντί μου.
41 Τότε θα καταλάβουν ότι γι’ αυτό και εγώ στράφηκα με θυμό εναντίον τους, τότε που δεν το περίμεναν, και τους άφησα να χαθούν μέσα στη χώρα των εχθρών τους. Τότε η σκληρή καρδιά τους θα συντριβεί και θα ταπεινωθεί και θα θελήσουν να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους.
42 Τότε θα θυμηθώ κι εγώ τη συμφωνία που έκανα με τον Ιακώβ και με τον Ισαάκ. Θα θυμηθώ και τη συμφωνία μου με τον Αβραάμ. Θα θυμηθώ και την υπόσχεση που είχα δώσει πως θα τους χαρίσω τη χώρα αυτή.
43 Η χώρα αυτή στο μεταξύ θα έχει εγκαταλειφθεί απ’ αυτούς. Θα έχει ερημωθεί για τις αμαρτίες των κατοίκων της και θα μένει ακαλλιέργητη. Κι έτσι θα πάρει πίσω τα Σάββατά της, θα τα απολαύσει και θα αναπαυθεί. Αντίθετα εκείνοι θα πάρουν πίσω και θα ¨απολαύσουν¨ τους καρπούς των ανομιών τους, επειδή περιφρόνησαν τις εντολές μου, βαρέθηκαν τα προστάγματά μου και ένιωσαν μέσα στην ψυχή τους αηδία γι’ αυτά.
44 Εγώ όμως δεν τους περιφρόνησα, ακόμη και τότε που βρίσκονταν τιμωρημένοι στη χώρα των εχθρών τους˙ ούτε τους αποστράφηκα, ώστε να τους καταστρέψω τελείως και να διαλύσω τη συμφωνία μου που έκανα μαζί τους˙ διότι εγώ είμαι ο Κύριος και Θεός τους.
45 Θα θυμηθώ λοιπόν τη συμφωνία που είχα κάνει με τους πατέρες τους, τότε που τους έβγαζα ελεύθερους από τη χώρα της Αιγύπτου, τη χώρα της τυραννίας, μπροστά στα μάτια των άλλων εθνών και τους είχα υποσχεθεί ότι θα είμαι ο Θεός τους. Εγώ είμαι ο μόνος Κύριος.
46 Αυτές είναι οι αποφάσεις μου και αυτά είναι τα προστάγματά μου» Αυτός λοιπόν είναι ο Νόμος που έδωσε ο Κύριος στο όρος Σινά διαμέσου του Μωυσή, για να ισχύει ως συμφωνία ανάμεσα σ’ εκείνον και τους Ισραηλίτες.

1 ΟΥ ποιήσετε υμίν αυτοίς χειροποίητα, ουδέ γλυπτά, ουδέ στήλην αναστήσετε υμίν, ουδέ λίθον σκοπόν θήσετε εν τη γή υμών προσκυνήσαι αυτώ, εγώ ειμι Κύριος ο Θεός υμών.
2 τα σάββατά μου φυλάξεσθε, και απο των αγίων μου φοβηθήσεσθε, εγώ ειμι Κύριος.
3 Εάν τοις προστάγμασί μου πορεύησθε και τας εντολάς μου φυλάσσησθε και ποιήσητε αυτάς,
4 και δώσω τον υετόν υμίν εν καιρώ αυτού, και η γή δώσει τα γενήματα αυτής και τα ξύλα των πεδίων αποδώσει τον καρπόν αυτών.
5 και καταλήψεται υμίν ο αλοητός τον τρυγητόν, και ο τρυγητός καταλήψεται τον σπόρον, και φάγεσθε τον άρτον υμών εις πλησμονήν και κατοικήσετε μετά ασφαλείας επι της γής υμών, και πόλεμος ου διελεύσεται δια της γής υμών.
6 και δώσω ειρήνην εν τη γή υμών, και κοιμηθήσεσθε, και ουκ έσται υμάς ο εκφοβών, και απολώ θηρία πονηρά εκ της γής υμών.
7 και διώξεσθε τούς εχθρούς υμών, και πεσούνται εναντίον υμών φόνω,
8 και διώξονται εξ υμών πέντε εκατόν, και εκατόν υμών διώξονται μυριάδας. και πεσούνται οι εχθροί υμών εναντίον υμών μαχαίρα.
9 και επιβλέψω εφ’ υμάς και αυξανώ υμάς και πληθυνώ υμάς και στήσω την διαθήκην μου μεθ’ υμών.
10 και φάγεσθε παλαιά και παλαιά παλαιών, και παλαιά εκ προσώπου νέων εξοίσετε.
11 και θήσω την σκηνήν μου εν υμίν, και ου βδελύξεται η ψυχή μου υμάς,
12 και εμπεριπατήσω εν υμίν, και έσομαι υμών Θεός, και υμείς έσεσθέ μοι λαός.
13 εγώ ειμι Κύριος ο Θεός υμών, ο εξαγαγών υμάς εκ γής Αιγύπτου, όντων υμών δούλων, και συνέτριψα τον δεσμόν του ζυγού υμών και ήγαγον υμάς μετά παρρησίας.
14 εάν δέ μή υπακούσητέ μου, μή δέ ποιήσητε τα προστάγματά μου ταύτα,
15 αλλά απειθήσητε αυτοίς και τοις κρίμασί μου προσοχθίση η ψυχή υμών, ώστε υμάς μή ποιείν πάσας τας εντολάς μου, ώστε διασκεδάσαι την διαθήκην μου,
16 και εγώ ποιήσω ούτως υμίν, και επιστήσω εφ’ υμάς την απορίαν, την τε ψώραν, και τον ίκτερα σφακελίζοντα τούς οφθαλμούς υμών, και την ψυχήν υμών εκτήκουσαν, και σπερείτε διακενής τα σπέρματα υμών, και έδονται οι υπεναντίοι υμών.
17 και επιστήσω το πρόσωπόν μου εφ’ υμάς, και πεσείσθε εναντίον των εχθρών υμών, και διώξονται υμάς οι μισούντες υμάς, και φεύξεσθε ουδενός διώκοντος υμάς.
18 και εάν έως τούτου μή υπακούσητέ μου, και προσθήσω του παιδεύσαι υμάς επτάκις επι ταις αμαρτίαις υμών.
19 και συντρίψω την ύβριν της υπερηφανίας υμών, και θήσω τον ουρανόν υμίν σιδηρούν και την γήν υμών ωσεί χαλκήν.
20 και έσται εις κενόν η ισχύς υμών, και ου δώσει η γή υμών τον σπόρον αυτής, και το ξύλον του αγρού υμών ου δώσει τον καρπόν αυτού.
21 και εάν μετά ταύτα πορεύησθε πλάγιοι, και μή βούλησθε υπακούειν μου, προσθήσω υμίν πληγάς επτά κατά τας αμαρτίας υμών.
22 και αποστελώ εφ’ υμάς τα θηρία τα άγρια της γής και κατέδεται υμάς και εξαναλώσει τα κτήνη υμών, και ολιγοστούς ποιήσω υμάς, και ερημωθήσονται αι οδοί υμών.
23 και επι τούτοις εάν μή παιδευθήτε, αλλά πορεύησθε προς με πλάγιοι,
24 πορεύσομαι καγώ μεθ’ υμών θυμώ πλαγίω, και πατάξω υμάς καγώ επτάκις αντί των αμαρτιών υμών.
25 και επάξω εφ’ υμάς μάχαιραν εκδικούσαν δίκην διαθήκης, και καταφεύξεσθε εις τας πόλεις υμών, και εξαποστελώ θάνατον εις υμάς, και παραδοθήσεσθε εις χείρας των εχθρών.
26 εν τω θλίψαι υμάς σιτοδεία άρτων, και πέψουσι δέκα γυναίκες τούς άρτους υμών εν κλιβάνω ενί, και αποδώσουσι τούς άρτους υμών εν σταθμώ, και φάγεσθε και ου μή εμπλησθήτε.
27 εάν δέ επι τούτοις μή υπακούσητέ μου, και πορεύησθε προς με πλάγιοι,
28 και αυτός πορεύσομαι μεθ’ υμών εν θυμώ πλαγίω, και παιδεύσω υμάς εγώ επτάκις κατά τας αμαρτίας υμών.
29 και φάγεσθε τας σάρκας των υιών υμών και τας σάρκας των θυγατέρων υμών φάγεσθε,
30 και ερημώσω τας στήλας υμών, και εξολοθρεύσω τα ξύλινα χειροποίητα υμών, και θήσω τα κώλα υμών επι τα κώλα των ειδώλων υμών, και προσοχθιεί η ψυχή μου υμίν.
31 και θήσω τας πόλεις υμών ερήμους και εξερημώσω τα άγια υμών, και ου μή οσφρανθώ της οσμής των θυσιών υμών.
32 και εξερημώσω εγώ την γήν υμών, και θαυμάσονται επ’ αυτή οι εχθροί υμών οι ενοικούντες εν αυτή.
33 και διασπερώ υμάς εις τα έθνη, και εξαναλώσει υμάς επιπορευομένη η μάχαιρα, και έσται η γή υμών έρημος, και αι πόλεις υμών έσονται έρημοι.
34 τότε ευδοκήσει η γή τα σάββατα αυτής πάσας τας ημέρας της ερημώσεως αυτής, και υμείς έσεσθε εν τη γή των εχθρών υμών, τότε σαββατιεί η γή, και ευδοκήσει η γή τα σάββατα αυτής.
35 πάσας τας ημέρας της ερημώσεως αυτής σαββατιεί, ά ουκ εσαββάτισεν εν τοις σαββάτοις υμών, ηνίκα κατωκείτε αυτήν.
36 και τοις καταλειφθείσιν εξ υμών επάξω δουλείαν εις την καρδίαν αυτών εν τη γή των εχθρών αυτών, και διώξεται αυτούς φωνή φύλλου φερομένου, και φεύξονται ως φεύγοντες απο πολέμου, και πεσούνται ουδενός διώκοντος,
37 και υπερόψεται ο αδελφός τον αδελφόν ωσεί εν πολέμω, ουδενός κατατρέχοντος, και ου δυνήσεσθε αντιστήναι τοις εχθροίς υμών.
38 και απολείσθε εν τοις έθνεσι, και κατέδεται υμάς η γή των εχθρών υμών.
39 και οι καταλειφθέντες αφ’ υμών καταφθαρήσονται δια τας αμαρτίας αυτών και δια τας αμαρτίας των πατέρων αυτών, εν τη γή των εχθρών αυτών τακήσονται.
40 και εξαγορεύσουσι τας αμαρτίας αυτών και τας αμαρτίας των πατέρων αυτών, ότι παρέβησαν και υπερείδόν με, και ότι επορεύθησαν εναντίον μου πλάγιοι,
41 και εγώ επορεύθην μετ’ αυτών εν θυμώ πλαγίω, και απολώ αυτούς εν τη γή των εχθρών αυτών, τότε εντραπήσεται η καρδία αυτών η απερίτμητος, και τότε ευδοκήσουσι τας αμαρτίας αυτών.
42 και μνησθήσομαι της διαθήκης Ιακώβ και της διαθήκης Ισαάκ, και της διαθήκης Αβραάμ μνησθήσομαι, και της γής μνησθήσομαι.
43 και η γή εγκαταλειφθήσεται απ’ αυτών, τότε προσδέξεται η γή τα σάββατα αυτής, εν τω ερημωθήναι αυτήν δι’ αυτούς, και αυτοί προσδέξονται τας αυτών ανομίας, ανθ’ ών τα κρίματά μου υπερείδον, και τοις προστάγμασί μου προσώχθισαν τη ψυχή αυτών.
44 και ουδ’ ως όντων αυτών εν τη γή των εχθρών αυτών ουχ υπερείδον αυτούς, ουδέ προσώχθισα αυτοίς ώστε εξαναλώσαι αυτούς, του διασκεδάσαι την διαθήκην μου την προς αυτούς, εγώ γάρ ειμι Κύριος ο Θεός αυτών.
45 και μνησθήσομαι διαθήκης αυτών της προτέρας, ότε εξήγαγον αυτούς εκ γής Αιγύπτου, εξ οίκου δουλείας έναντι των εθνών, του είναι αυτών Θεός, εγώ ειμι Κύριος. 46 ταύτα τα κρίματά μου και τα προστάγματά μου και ο νόμος, όν έδωκε Κύριος ανα μέσον αυτού και ανα μέσον των υιών Ισραήλ, εν τω όρει Σινά, εν χειρί Μωυσή.

Παράβαλε και:
Από την έκδοση:
Η Παλαιά Διαθήκη, κατά τους εβδομήκοντα, με σύντομη ερμηνεία. Αδελφότις θεολογων ο Σωτήρ.
Ερμηνευτική απόδοσις υπό π. Τρεμπέλα, Ηρ. Παπαδημητρίου, Γ. Ψαλτάκη, Ν. Βασιλειάδη. Απόδοση της ερμηνείας στην Νεοελληνική Μάριος Δομουχτσής.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.