Να λοιπόν που τέλειωσε και ο Αύγουστος και μαζί του τελειώνει και το καλοκαίρι.
Μπορεί αυτό το καλοκαίρι να μην ήταν το ιδανικό, όπως θα το θέλαμε, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά, ξεκουραστήκαμε, ηρεμήσαμε, αλλάξαμε παραστάσεις, χαρήκαμε ανέμελες οικογενειακές στιγμές, χορτάσαμε τα παιδιά μας, είδαμε παλιούς φίλους που είχαμε καιρό να δούμε και δυστυχώς πάλι στο ντορβά. «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!»
Τώρα, μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή των παιδιών μας στην νέα πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί, με το άνοιγμα των σχολείων.
Θυμάμαι τα συναισθήματα που ένοιωθα όταν ήμουν μικρή κάτι τέτοιες μέρες. Ήταν ανάμεικτα συναισθήματα φόβου, εκνευρισμού και αγωνίας, για το νέο περιβάλλον που θα έπρεπε να αντιμετωπίσω.
Κάπως έτσι λοιπόν θα νιώθουν και τα δικά μας παιδιά, που ας μην το κρύβουμε, είναι πιο καλομαθημένα και υπερπροστατευμένα σε σχέση με μας.
Αναμφίβολα λοιπόν χρειάζονται την βοήθειά μας – ιδιαίτερα εάν είναι μικρά – για να ξεκινήσουν ομαλά το σχολείο τους και να ενταχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο νέο περιβάλλον τους.
Για να το επιτύχουμε λοιπόν αυτό, δεν θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη μέρα του σχολείου, αλλά νωρίτερα να φροντίσουμε σταδιακά, να τα εγκλιματίσουμε στις νέες ανάγκες που θα έχει το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών μας.
Αυτό σημαίνει, ότι κατ’ αρχήν θα πρέπει ν’ αρχίσουν να κοιμούνται νωρίτερα και να ξυπνούν την ώρα που θα πρέπει αργότερα να σηκωθούν για να πάνε στο σχολείο τους.
Ακόμα κι αν δεν έχει αρχίσει το σχολείο, θα πρέπει να συνηθίσουν να ετοιμάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, να παίρνουν το πρωινό τους και σιγά – σιγά να αποκτούν τον ρυθμό που θα ακολουθήσουν τον χειμώνα που έρχεται.
Στην συνέχεια, θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να βάζουμε ένα μέτρο σε όλες αυτές τις ενασχολήσεις που έχουν τα παιδιά την περίοδο των διακοπών, όπως τα video games, η τηλεόραση κ.λ.π.
Ολοκληρώστε την επιστροφή στην ρουτίνα του χειμώνα, ακολουθώντας το ωρολόγιο πρόγραμμα του μεσημεριανού φαγητού, του βραδινού μπάνιου για να μην τα κυνηγάτε όταν αρχίσουν οι υποχρεώσεις του σχολείου.
Είναι δεδομένο, ότι θα αντιμετωπίσετε αντιδράσεις από τα παιδιά σας, σ’ αυτή την προσπάθεια σας. Πάντα τα παιδιά επιζητούν να εκμεταλλευτούν και το τελευταίο λεπτό των διακοπών. Όσο όμως πιο γρήγορα τους αλλάξετε το πρόγραμμά τους, τόσο πιο εύκολα θα ξεκινήσουν το σχολείο τους. Γι’ αυτό λοιπόν, οπλιστείτε με υπομονή και φροντίστε να μην δείξετε διαλλακτικότητα, γιατί τότε θα έχετε χάσει το παιχνίδι.
Φυσικά, όλα αυτά δεν θα πρέπει να γίνονται με μονομέρεια. Προσπαθήστε να πλησιάσετε τα παιδιά σας, να μιλήσετε για τις αλλαγές που έρχονται και να συναποφασίσετε, δίνοντάς τους τον κυρίαρχο ρόλο ενός παιδιού υπεύθυνου και συγκροτημένου, που ξέρει τι και πως πρέπει να το κάνει.
Φροντίστε να μην τα αγχώσετε, μιλώντας τους για το σχολείο. Δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι ξεκινούν τα χειμερινά τους κάτεργα. Αντίθετα δείξτε τους τις ευκαιρίες που θα έχουν μπροστά τους την νέα χρονιά για να μάθουν νέα πράγματα, να κάνουν νέους φίλους και να ξαναβρεθούν με τους παλιούς τους φίλους, μιλήστε τους για τις “πλάκες” που κάνατε εσείς στο σχολείο σας και μεταδώστε τους ένα κλίμα χαράς γι’ αυτήν τους την επιστροφή.
Το σχολείο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται μέσο πίεσης, ούτε να θεωρούμε ότι θα υποκαταστήσει τις δικές μας ολιγωρίες στην σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
Αν το παιδί μας ξεκινάει τώρα το σχολείο, θα πρέπει να το στηρίξουμε συναισθηματικά και να του δώσουμε να καταλάβει, ότι θα είμαστε πάντα εκεί δίπλα του για να το στηρίζουμε και να το βοηθούμε σ’ αυτήν του τη νέα προσπάθεια. Η νέα τσάντα, τα μολύβια, τα τετράδια, είναι πράγματα που μαγεύουν τα παιδιά και τα βοηθούν να κάνουν αυτή τη μετάβαση πολύ πιο εύκολα.
Τα παιδιά που τελειώνουν το Δημοτικό και αρχίζουν Γυμνάσιο, χρειάζονται λίγη περισσότερη προσοχή. Μιλήστε τους με ηρεμία για τις νέες ανάγκες που θα αντιμετωπίσουν, χωρίς να τα αγχώνετε, εξηγήστε τους τον τρόπο που θα πρέπει να χειριστούν την σχέση τους με τους πολλούς και νέους καθηγητές που θα έχουν και δείξτε τους ότι εσείς τα εμπιστεύεστε και ότι είσαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουν.
Τα παιδιά που νιώθουν ότι έχουν την εμπιστοσύνη των γονιών τους, οπλίζονται με περισσότερη δύναμη, γίνονται πολύ πιο υπεύθυνα και φροντίζουν να μην απογοητεύσουν το περιβάλλον τους.
Βγείτε μαζί στα καταστήματα, για να αγοράσετε όχι μόνο τα σχολικά, αλλά για να αγοράσετε και τα νέα ρούχα που θα φορέσουν στο σχολείο. Τα καινούργια ρούχα, δίνουν μια νέα ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στα παιδιά, που θα τα βοηθήσει και θα τα στηρίξει στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
Η/Υ ΠΗΓΗ
http://fe-mail.gr/pages/posts/relatioships_child/relatioships_child4867.php
31 Αυγούστου 2009