Τα Μαθηματικά του Θεού – Στέλλας Ν. Αναγνώστου-Δάλλα.

«Ήταν κάποτε στην Ασία ένας άνδρας που τον έλεγαν Ιώβ. Ο Ιώβ ήταν άνθρωπος ειλικρινής, άμεμπτος, εύσπλαχνος, θεοσεβής, και προσπαθούσε πάντα να κάνει το σωστό. Είχε επτά γιούς και τρεις θυγατέρες, και μεγάλη περιουσία από επτά χιλιάδες πρόβατα, τρεις χιλιάδες καμήλες, πεντακόσια ζευγάρια βόδια, πεντακόσιες γαϊδουρίτσες, και γενικά πλούτο πολύ και ισχύ. Κι επειδή τα παιδιά του γλεντούσαν καθημερινά, κι ο Ιώβ δεν ήξερε αν παρασυρμένοι από την καλοπέραση σκέφτηκαν ή είπαν κάτι κακό για τον Θεό, σηκωνόταν ο Ιώβ κάθε πρωί, κι έκανε εκείνος θυσίες, και καθαρμούς, και προσευχές για τα παιδιά του…» (Ιώβ, 1-6).
Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι: παραχώρησε ο Θεός την δοκιμασία, κι έχασε ο Ιώβ τα πάντα. Τα παιδιά του πέθαναν όλα, η περιουσία του καταστράφηκε ολοκληρωτικά, έχασε την υγεία του, πονούσε και υπέφερε στους δρόμους, και σαν να μην έφθαναν αυτά, δέχτηκε και τον ονειδισμό της γυναίκας του και των φίλων του. Όλα τα υπέμεινε ως σταλμένα από τον Θεό, και ποτέ δεν ξεστόμισε προς τον Θεό, ούτε παράπονο, ούτε λόγο ασέβειας για το κακό που τον βρήκε, πράγμα που περίμενε ο Διάβολος, σίγουρος πως οι συμφορές φέρνουν και ασέβεια. Δύο πράγματα δεν ήξερε ο Ιώβ, που τα γνωρίζουμε εμείς σήμερα: την πραγματική αιτία των συμφορών κατά παραχώρηση του Θεού, και την προσευχή-παράκληση απαλλαγής από τα δεινά. Όταν ο Θεός του τα δίδαξε και τα δύο μέσω των φίλων του (πάντα ο Θεός ευεργετεί συνδυαστικά), ο Ιώβ τα αποδέχτηκε, και τα έκανε πράξη. Το αποτέλεσμα ήταν ν’ αποκατασταθούν όλα ακριβώς όπως ήταν πριν. Ακριβώς; Όχι. Αξίζει να δούμε λίγο τα «Μαθηματικά» αυτής της αποκατάστασης.
«…Και ο Κύριος ευλόγησε την τελευταία περίοδο της ζωής του Ιώβ, περισσότερο από την πρώτη (εποχή της ευτυχίας και ευπορίας). Γιατί τα πρόβατά του έγιναν δεκατέσσερις χιλιάδες, οι καμήλες έξη χιλιάδες, τα ζευγάρια των βοδιών χίλια, κι οι γαϊδουρίτσες χίλιες κι αυτές. Κι απέκτησε άλλους επτά γιούς και τρείς θυγατέρες, και την πρώτη την ονόμασε Ημέρα, την δεύτερη Κασία, και την τρίτη Κέρας της Αμάλθειας. Και δεν υπήρχαν σ’ όλην την Γη κορίτσια πιο όμορφα από τις κόρες του Ιώβ…» (Ιώβ, 12-14). Βλέπουμε λοιπόν, ότι ο Θεός αποκατέστησε την περιουσία του Ιώβ στο διπλάσιο ακριβώς. Του επέστρεψε όλα όσα έχασε με την δοκιμασία, κι άλλα τόσα επιπλέον, σαν επιβράβευση θα λέγαμε, για την ευσέβεια και την αφοσίωσή του. Πού είναι λοιπόν τα Μαθηματικά της ανθρώπινης Δικαιοσύνης; Ο Θεός τα περιφρονεί, και δεν αποκαθιστά μόνο την απώλεια, αλλά χαρίζει πλούτο διπλάσιο του αρχικού. «Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι» (Ιωάν. ι΄,10).
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ τα υλικά αγαθά του Ιώβ, επιστράφηκαν στο διπλάσιο, ο αριθμός των παιδιών του έμεινε ακριβώς ο ίδιος. Ή μήπως όχι; Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει μετά θάνατον ζωή για τα ζώα, άρα ο διπλασιασμός τους έπρεπε να γίνει σ’ αυτήν την ζωή. Ακριβώς όμως το αντίθετο ισχύει για τους ανθρώπους, και μας το δείχνει ξεκάθαρα αυτό το χωρίο. Αν όλα τα υπάρχοντα του Ιώβ «έπρεπε» να διπλασιαστούν, το ίδιο διπλασιάστηκαν και τα παιδιά του, μόνο που τα πρώτα ζούσαν πλέον στον ουρανό. Ζούσαν όμως εξ ίσου!
Ας πάμε τώρα στο γεγονός της Πεντηκοστής. Αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, στο δεύτερο κεφάλαιο, στίχος 41: «οι μεν ουν αποδεξάμενοι τον λόγον αυτού εβαπτίσθησαν, και προσετέθησαν τη ημέρα εκείνη ψυχαί ωσεί τρισχίλιαι». Περίπου τρεις χιλιάδες ψυχές προστέθηκαν στην Εκκλησία. Αναφέρονται ως «ψυχές» για να δηλωθεί ότι άνθρωποι, άρα αθάνατα όντα, τα οποία ανήκουν πλέον στην Εκκλησία, την επίγεια πρώτα, και μετά στην επουράνια. Με άλλα λόγια στον λαό του Θεού.
Αναλογίζομαι την θηριωδία του Ηρώδη, όταν θέλησε να εξασφαλίσει ότι δεν θα επιβίωνε επί γης ο Χριστός. Πόσα νήπια έσφαξε τότε; Η παράδοση αναφέρει έναν συμβολικό αριθμό δεκατεσσάρων χιλιάδων, ως πολλαπλάσιο του εβραϊκού συμβολικού αριθμού 7, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να ξεπερνά τα ογδόντα. Πόσοι ήταν οι πρώτοι μαθητές του Χριστού, «οι δώδεκα και οι εβδομήκοντα»; Αντίστοιχος αριθμός, και πλήθος πιστών, ανδρών και γυναικών που αποτέλεσαν την πρώτη Εκκλησία, υπερδιπλασιάζοντας επί γης τον αριθμό των απωλεσθέντων νηπίων. Αναλογίζομαι επίσης το πλήθος των μαρτύρων, των εκατομμυρίων μαρτύρων που προστέθηκαν στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία, αλλά και το πλήθος όσων πίστεψαν και βαπτίσθηκαν, από τους πρώτους διωγμούς, μέχρι τις μέρες μας.
Επιμένουν οι διώκτες όλων των εποχών, με κάθε είδος διωγμού, με απίστευτη ευρηματικότητα, με επιμονή και μέθοδο, να προσπαθούν να εξαλείψουν την Εκκλησία και την Ορθόδοξη πίστη επί γής. Σαν να μην διδάσκονται από την Ιστορία που έχει αποδείξει και στην πράξη ότι «πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής». Τολμώ να προσθέσω με βάση πάλι την ίδια εμπειρία: όσο περισσότεροι μετοικούν στον ουρανό διωκόμενοι, διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι εντάσσονται στους κόλπους της επί της γης. Τα «Μαθηματικά» του Θεού, όχι μόνον διαφέρουν από τα Μαθηματικά των ανθρώπων, αλλά τα καταργούν. Όπως ακριβώς καταργείται και η Λογική από το Υπέρλογο.
Στέλλα Ν. Αναγνώστου-Δάλλα,
Νομικός, Φιλόλογος,
Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Ψυχικής Υγείας.

Δημοσιεύθηκε στην Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.