Από αυτά τα μοναστήρια που είχε οικοδομήσει στον τόπο εκείνο ο Όσιος Βενέδικτος, τρία βρισκόντουσαν ψηλά στον γκρεμό και ήταν πολύ κοπιαστικό για τους αδελφούς πάντοτε να κατεβαίνουν στη λίμνη για να αντλήσουν νερό, ακόμη περισσότερο γιατί, λόγω της μεγάλης κλίσης της πλαγιάς του βουνού, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για αυτούς που με φόβο κατέβαιναν. Τότε μαζεύτηκαν οι αδελφοί από αυτά τα τρία μοναστήρια και ήλθαν στον δούλο του Θεού Βενέδικτο, λέγοντας: «Είναι κοπιαστικό για μας να κατεβαίνουμε καθημερινά για νερό μέχρι τη λίμνη, και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να μετακομίσουμε τα μοναστήρια από αυτόν τον τόπο».
Αυτός που παρηγόρησε με γλυκύτητα και τους απέλυσε. Την ίδια νύκτα μαζί με το μικρό παιδάκι ονόματι Πλάκιδο, που μνημόνευσα προηγουμένως, ανέβηκε στον γκρεμό αυτού του βουνού. Εκεί προσευχήθηκε κάμποση ώρα και, όταν τελείωσε , τοποθέτησε στον τόπο εκείνο τρεις πέτρες για σημάδι. Μετά επέστρεψε στο μοναστήρι του, χωρίς να ξέρει κανείς εκεί τίποτα.
Όταν την άλλη μέρα ξαναήλθαν οι προηγούμενοι αδελφοί για το ζήτημα της δυσκολίας με το νερό, είπε: «Πηγαίνετε και τον βράχο εκείνο, στον οποίο θα βρείτε τρεις πέτρες τοποθετημένες τη μία πάνω στην άλλη, να τον σκάψετε λίγο. Γιατί ο Παντοδύναμος Θεός έχει την ισχύ να βγάλει νερό ακόμα και σε αυτήν την κορυφή του βουνού, προκειμένου να ευδοκήσει να σας απαλλάξει από τον κόπο ενός τέτοιου δρομολογίου». Αυτοί σαν πήγανε στον βράχο του βουνού, που τους είχε πει ο Βενέδικτος, τον βρήκανε ήδη να ιδρώνει, και μόλις έφτιαξαν έναν κυρτό χώρο, αμέσως γέμισε με νερό, το οποίο με τόση επάρκεια ανέβλυσε, ώστε μέχρι σήμερα άφθονα ρέει κάτω και σχηματίζει ρυάκι από την κορυφή του βουνού μέχρι τους πρόποδες.1
Υποσημείωση.
1. Υπάρχει η παράδοση πως πρόκειται για τη σημερινή πηγή San Giobanni dell’ acqua στην ίδια περιοχή.
Από το βιβλίο: Βίοι αγνώστων Ασκητών: Αγίου Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης, του επικαλουμένου Διαλόγου. Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις υπό Ιωάννου Ιερομ.
Εκδότης, Ιερά Σκήτη Αγίας Αννης – Αγιον Ορος. Ιούνιος 2020.
Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.