Τη Ε’ του αυτού μηνός (Αυγούστου), μνήμη της Αγίας Νόννης, μητρός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.
Νόννῃ θανούσῃ τῇ καλῇ καλὸς γόνος,
Καλὸν δίδωσιν ἐντάφιον τοὺς λόγους.
Οι γονείς της Αγίας Νόννας, Φιλτάτιος και Γοργονία, κατήγοντο από ένδοξες και εύπορες οικογένειες. Ήσαν και οι δύο άνθρωποι φοβούμενοι τον Θεό, ευσεβείς και ενάρετοι. Ο Θεός τους χάρισε δύο παιδιά, τον Αμφιλόχιο και τη Νόννα. Πολλές χάριτες έλαβαν από τον Θεό και τα δύο τέκνα. Η Νόννα ήταν το εγκαλλώπισμα και η χαρά της οικογένειας. Σεμνή και απερήφανη χριστιανή νέα, ήθελε να ευαρεστεί κάθε μέρα πρώτιστα στον Θεό.
Η Αγία Νόννα, (μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του ΅Θεολόγου), ήταν ευσεβής, αγνή, με θερμή πίστη, με διαμαντένιο χαρακτήρα. Ο σύζυγός της, Γρηγόριος (βλέπε 1 Ιανουαρίου), είχε πέσει στην αίρεση των Υψισταρίων, δεχόταν τον Ύψιστο μονοπρόσωπο και δεν πίστευε στην Τριαδικότητά του. Η Αγία Νόννα με τις προσευχές της και την υπομονή της, επανέφερε τον σύζυγό της στο δρόμο του Θεού, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τούς πιο λαμπρούς επισκόπους της Χριστιανικής Πίστης.
Ο σύζυγος της Γρηγόριος, ήταν, πριν γίνει Επίσκοπος, ένας πολύ πλούσιος άρχοντας. Η Αγία Νόννα, ήταν Ορθόδοξη. Ήσαν ατυχώς άτεκνοι, μα μετά από συνεχείς προσευχές, γεννήθηκε ο πρωτότοκος γιός της Γρηγόριος, ο μετ’ έπειτα θεολογος. Αναφέρει σχετικά ο Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Ποιος ήλπισε τόσον πολύ ότι μαζί με την αίτηση θα έχει και το αιτούμενο»; «Από την προσευχή (η Νόννα) δεν βγαίνει μ’ άδεια χέρια…». Η ευχαριστία και δοξολογία της Νόννας και του Γρηγορίου απέραντη, μα και ο ιερός πόθος τους να δώσουν το παιδί τους ζωντανή προσφορά στον Θεό.
Η Νόννα γίνεται παιδαγωγός και για τα τρία της παιδιά με την Αγία Γραφή στα γόνατά της, με το ενάρετο παράδειγμα, με την αγάπη της. Μέσα στην οικογένεια του Γρηγορίου και της Νόννας επικρατούσε «παροξυσμός αγάπης», που είναι πηγή χαράς και ευτυχίας για την οικογένεια. Ολονύκτιες προσευχές αφιέρωνε για τα παιδιά της για να τα αναδείξει ανθρώπους του Θεού, «χριστοφόρους ναούς», «αθλητάς επουρανίους».
Λέει χαρακτηριστικά ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος για τη μητέρα του: «Άλλη φημίζεται για τους κόπους της μέσα στο σπίτι, άλλη για την ομορφιά και την φρονιμάδα της, άλλη για τα έργα της ευσεβείας ή γι’ τις ασθένειες στο σώμα, ή για δάκρυα, για προσευχές, για περίθαλψη πτωχών. Η Νόννα καλοτυχίζεται για όλα. Ήταν φιλόπτωχος και ελεήμων, το ίδιο και ο σύζυγός της. Είχαν κοινό ταμείο για τα έργα της αγάπης. Και ήθελαν με τα αγαθά έργα να κληρονομήσουν την επουράνιο Βασιλεία.
Η ειρήνη του Θεού επικρατούσε στο σπιτικό τους! Ήθελαν πάντοτε το σπίτι τους να είναι απάνεμο λιμάνι. Να βασιλεύει αγία και ειρηνική ατμόσφαιρα. Τους κυβέρνα το Άγιον Πνεύμα και όχι ο αμαρτωλός κόσμος. Όπου υπάρχει η παρουσία του Θεού, εκεί και μόνον υπάρχει η ειρήνη.
Νοσταλγός του ουρανού η αγία Νόννα! Δεν σκεπτόταν απλώς τη Βασιλεία των ουρανών, αλλά και την ποθούσε και για το ίδιο προσευχόταν για όλους τους οικείους της. Μιλούσε στους οικείους της για «τον απύθμενον ωκεανόν της θείας ωραιότητος! Άναβε τον πόθο για την αιωνιότητα! Μετοικεσία για όλη την οικογένειά της.
Φυσικό λοιπόνήταν τα τρία παιδιά της, να αναδειχθούν σε κοσμήματα της Εκκλησίας! Είχε δύο γιους τον Γρηγόριο το Θεολόγο (βλέπε 25 Ιανουαρίου), και τον Καισάριο (βλέπε 9 Μαρτίου) και μία κόρη την Γοργονία.
Έτσι η Νόννα, αποτελεί παράδειγμα για μίμηση στις κοινωνίες, που θέλουν να αντλούν από την οικογένεια, χριστιανική τόνωση. Δικαίως ο Αγιος Γρηγόριος ο θεολόγος την ευχαριστεί και την προβάλει με ταπεινή καύχηση, ως πρώτυπο Αγίας μητέρας!
Η Αγία Νόννα απεβίωσε ειρηνικά (πιθανώς το 374 μ.Χ.). Τιμάται δε (εκτός από τις 05 Αυγούστου) και μαζί με τις άλες 2 μητέρες των τριών Ιεραρχών, Εμμέλεια και Ανθούσα, την Κυριακή που συμπίπτει μεταξύ 03 και 09 κάθε Φεβρουαρίου.
Παράβαλε και:
05 Αυγούστου, μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ευγενίου του Αιτωλού: Συναξάριον, και Ασματική Ακολουθία.
05 Αυγούστου, τα προεόρτια της Θείας Μεταμορφώσεως και μνήμη του Οσίου Ευθυμίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως: Βίος, Ακολουθία.
05 Αυγούστου, μνήμη και του Νεοφανούς Αγίου Ιωάννου του Χοζεβίτου, του Ρουμάνου: Βίος.