10 Νοεμβρίου, μνήμη των Αγίων Αποστόλων: Ολυμπά, Ηρωδίονος, Εράστου, Σωσιπάτρου, Τερτίου, Κουάρτου – συναξάριον.

Εκτός από τους δώδεκα και τους εβδομήκοντα αποστόλους, για τους οποίους γίνεται λόγος στα ιερά Ευαγγέλια, είναι κι άλλοι, που αναφέρονται κυρίως στις επιστολές του αποστόλου Παύλου. Είναι οι συνεργοί του στο κήρυγμα του Ευαγγελίου, που δεν παραλείπει να αναφέρει τα ονόματά τους στο τέλος των επιστολών του. Από τα αποστολικά λοιπόν χρόνια μας έρχονται τα ονόματα έξι αγίων, των οποίων την ιερή μνήμη εορτάζει σήμερα η εκκλησία. Είναι ο Ολυμπάς, ο Ηρωδίων, ο Έραστος, ο Σωσίπατρος, ο Τέρτιος και ο Κούαρτος. Αναφέρονται και οι έξη στο δέκατο έκτο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής του αποστόλου Παύλου κι είναι κι αυτοί απόστολοι, μαζί με τους δώδεκα και τους εβδομήντα.
Από τους έξη αυτούς αγίους αποστόλους άλλοι είναι από κείνους προς τους οποίους ο απόστολος Παύλος στέλνει την επιστολή κι άλλοι είναι από κείνους που βρίσκονται μαζί του. Η προς Ρωμαίους επιστολή γράφτηκε στην Κόρινθο κι από κει στάλθηκε στη Ρώμη κι επομένως ο Σωσίπατρος, ο Τέρτιος, ο Έραστος κι ο Κουάρτος βρίσκονται στην Κόρινθο, ο δε Ολυμπάς και ο Ηρωδίων βρίσκονται στη Ρώμη. Εύκολα το συμπεραίνομε αυτό απ’ ότι γράφει στους προσωπικούς χαιρετισμούς του ο μεγάλος απόστολος «Ασπάσασθε Ηρωδίωνα τον συγγενή μου… ασπάσασθε Ολυμπάν».
«Ασπάζονται υμάς… και Σωσίπατρος οι συγγενείς μου. Ασπάζονται υμάς Έραστος ο οικονόμος της πόλεως και Κούαρτος. Ασπάζομαι υμάς εγώ Τέρτιος, ο γράψας την επιστολήν».

Ο απόστολος Παύλος πάντα, στο τέλος των επιστολών του, εκδηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον προς όλους τους συνεργούς του και σ’ εκείνους που στάθηκαν χρήσιμοι στο έργο του. Δεν παραλείπει να τους χαιρετίσει όλους ονομαστικά, έχοντας για τον καθένα κάτι να προσθέσει κοντά στο όνομά του, για να εκφράσει σ’ αυτόν την αγάπη του και τον ψυχικό του δεσμό. Αυτό δεν είναι απλή φιλοφρόνηση, αλλά συνείδηση χρέους, που αισθάνεται ο μεγάλος απόστολος προς όλους που συνεργούν στο έργο του, που δεν θα μπορούσε μόνος του, χωρίς την αφοσίωση και τη συνέργειά τους, να το σηκώσει. Μεγάλο παράδειγμα αυτό για όσους έχουν ανθρώπους κοντά τους, φτάνει μόνο οι άνθρωποι αυτοί να είναι πιστοί και αφοσιωμένοι.

Δυο από τους αποστόλους, που εορτάζουμε σήμερα, ο ένας στη Ρώμη κι ο άλλος στην Κόρινθο, είναι και συγγενείς του αποστόλου Παύλου˙ «Ασπάσασθε Ηρωδίωνα τον συγγενή μου… Ασπάζονται υμάς», μαζί με άλλους, «και Σωσίπατρος οι συγγενείς μου». Δεν παραλείπει κι εδώ ο μεγάλος απόστολος να φανερώσει το συγγενικό του δεσμό με τους δυο συνεργούς του και αποστόλους. Και δεν είναι το πράγμα χωρίς σημασία, ώστε γι’ αυτό να μην αισθάνεται κάποια εσωτερική καύχηση ο απόστολος των εθνών. την ίδια δίκαιη καύχηση μπορεί να αισθάνεται και κάθε επίσκοπος και ιερέας, όταν οι συγγενείς του και τα παιδιά του είναι άνθρωποι της εκκλησίας. Είναι η πρώτη απόδειξη πως είναι καλοί ιερείς και ποιμένες.

Ένας από τους αποστόλους που εορτάζει σήμερα, ο Τέρτιος, μόνος του βάζει τον χαιρετισμό του μέσα στην επιστολή˙ «Ασπάζομαι υμάς εγώ Τέρτιος, ο γράψας την επιστολήν». Αυτός ο χαιρετισμός πολύ μας συγκινεί, έτσι με τον τρόπο που διατυπώνεται. Ο Τέρτιος είναι ο γραφέας του αποστόλου Παύλου και πρέπει να υποθέσουμε πως δεν είναι μόνο η προς Ρωμαίους επιστολή που έγραψε. Μια όμως επιστολή πάντως δεν την έγραψε ο Τέρτιος, κι αυτή είναι η προς Γαλάτας επιστολή. Στο τέλος της επιστολής αυτής ο απόστολος Παύλος γράφει˙ «Ίδετε πηλίκοις υμίν γράμμασιν έγραψα τη εμή χειρί», δες τε με πόσο μεγάλα γράμματα σας έγραψα με το δικό μου χέρι.

Ο Έραστος, ένας από τους αποστόλους που εορτάζουμε σήμερα, είναι ‘ο οικονόμος της πόλεως», καθώς τον συνιστά ο απόστολος Παύλος στους χριστιανούς της Ρώμης˙ «Ασπάζεται υμάς Έραστος ο οικονόμος της πόλεως». Ο Έραστος λοιπόν ή είναι ένας χριστιανός ανώτερος οικονομικός υπάλληλος στην Κόρινθο ή είναι ο οικονόμος και ταμίας της εκκλησίας Κορίνθου. Το δεύτερο δεν είναι απίθανο, κι έχει σημασία για να το σημειώσει ο μεγάλος απόστολος. Η εκκλησία δεν είναι οικονομικός οργανισμός, όπως πολλοί πιστεύουν και την κατηγορούν, έχει όμως κάποιες υλικές ανάγκες για το έργο της και χρειάζεται κάποιους τίμιους ανθρώπους να διαχειρίζονται τα οικονομικά της. Μακάρι πάντα μεταξύ των χριστιανών να μη μας λείπουν οι Έραστοι. Αμήν.

Από το βιβλίο:

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Λ. ΨΑΡΙΑΝΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΜΨΥΧΟΙ
(Εξαπλά β’)
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ

Η/Υ επιμέλεια, Σοφίας Μερκούρη.

***

Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

Της σοφίας τον λόγον καταπλουτήσαντες, της ευσεβείας φωστήρες και υποφήται σοφοί, ανεδείχθητε ημίν Χριστόν κηρύττοντες, Κούαρτε Έραστε κλεινέ, Τέρτιε και Ολυμπά, Σωσίπατρε και Ροδίων, Απόστολοι θεηγόροι, φωταγωγοί των καρδιών ημών.

Κοντάκιον. Ήχος α’. Χορός Αγγελικός.

Τριάδος της σεπτής, εκηρύξατε πίστιν, πολύθεον σοφοί, των ειδώλων απάτην, εκ μέσου ποιήσαντες, ταις σεπταίς διδαχαίς υμών• όθεν εύρατε, την αμοιβήν των καμάτων, αιωνίζουσαν, εν ουρανοίς τους στεφάνους, λαβόντες Απόστολοι.

Μεγαλυνάριον.

Χαίροις Εκκλησίας της του Χριστού, η έμπνους λυχνία, η εξάφωτος και λαμπρά• χαίροις Αποστόλων, εξάστιχος χορεία, δι’ ων τα υπέρ λόγον, μυσταγωγούμεθα.

Περισσότερα για το Συναξάριον της ημέρας βλέπε στον:
Ορθόδοξο Συναξαριστή.

Δημοσιεύθηκε στην Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.