Ακούστε το επόμενο κείμενο, όπως αυτό «δημοσιεύθηκε» στο 172-ο τεύχος (Ιουλίου – Αυγούστου του 2018) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.
Ο Όσιος Αντώνιος, κτίτωρ της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.mp3
Στα χρόνια του ευσεβούς μεγάλου ηγεμόνα της ρωσικής γης Βλαδίμηρου* ευδόκησε ο Θεός ν’ αναδείξη ένα φωστήρα της Εκκλησίας Του και διδάσκαλο των μοναχών,
τον όσιο και θεοφόρο πατέρα μας Αντώνιο.
Επεξήγηση* Βλαδίμηρος Α’ Ο Μέγας (περ. 956-1015), άγιος και ισαπόστολος, «Ο Μέγας Κωνσταντίνος της Ρωσίας»• ηγεμόνας τοΰ Νόβγκοροντ (970) και του Κιέβου (980-1015)• γιός του Σβιατοσλάβου και εγγονός της αγίας ισαποστόλου Όλγας. Ένωσε κάτω από την εξουσία του το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εδαφών. Είναι ο δημιουργός της ένδοξης Ρωσίας του Κιέβου και αποτελεί την κεντρική φυσιογνωμία της ιστορίας, των θρύλων και των επών του ρώσικου λαού. Το 988 ασπάσθηκε την Ορθοδοξία και βαπτίσθηκε μαζί με το λαό του. Έγινε έτσι ο θεμελιωτής της ορθόδοξης Αγίας Ρωσίας και ένας από τους μεγάλους αγίους προστάτες της ρωσικής γης. Το 989 νυμφεύθηκε την πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βυζαντινού αυτοκράτορα Βασιλείου Β’ (976-1025), συσφίγγοντας τους πνευματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς του με το Βυζάντιο. η μνήμη του τιμάται στις 15 Ιουλίου.
Ο όσιος Αντώνιος, κατά κόσμον Αντίπας, γεννήθηκε στην κωμόπολη Λιούμπετς, σαράντα βέρστια* μακριά από το Τσερνιγώφ, στα 983.
Από τους ευσεβείς γονείς του διδάχτηκε το φόβο του Θεού και νωρίς ένιωσε την επιθυμία να ενδυθή το μοναχικό σχήμα**. Ο Θεός τον φώτισε να έρθη γι’ αυτό το σκοπό στη γη της Ελλάδος.
Επεξήγηση * Ένα βέρση ισοδυναμεί με 1067 μέτρα.
Επεξήγηση ** Υπήρχε από τότε στη Ρωσία μοναχισμός. Ήδη από το 1037 ο ηγεμόνας Παροσλάβος είχε ιδρύσει τη μονή του αγίου Γεωργίου και αργότερα της Αγίας Ειρήνης. Δεν μπορεί ωστόσο να τοποθετηθή στο χρονικό αυτό σημείο η αρχή του ρωσικού μοναχισμού. Κι αυτό γιατί την εποχή εκείνη οι άρχοντες ίδρυαν μονές με έξοδα τους, εγκαθιστούσαν σ’ αυτές — πολλές φορές με τη βία — μο¬ναχούς που έπαιρναν από το στρα το τους, και στους οποίους κάποτε ανέθεταν το καθήκον του πολέμου αντί της προσευχής! Στις μονές αυτές εύρισκαν καταφύγιο σε δύσκολες περιστάσεις οι ιδρυτές τους, προστατευόμενοι από τους στρατιώτες-μοναχούς. Άλλοι πάλι έχτιζαν με την περιουσία τους μοναστήρια, με μόνο σκοπό και πόθο να γίνουν ηγούμενοι! Γι’ αυτούς τους λόγους, ούτε στο σύνολο τους οι μονές αυτές ούτε και κάποια μεμονωμένη μπορεί να θεωρηθή σαν αρχή του ρώσικου μοναχισμού. Όλοι οι συγγραφείς τοποθετούν την αρχή του στα 1051, όταν ήρθε στο Κίεβο ο όσιος Αντώνιος, που μετέφερε από τον Άθωνα στη Ρωσία τον αγιορείτικο ασκητισμό.
Χωρίς καθυστέρηση ξεκίνησε από την πατρίδα του και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Από κει πέρασε στο Άγιον Όρος, τον ιερό Άθωνα. Περιόδευσε στις ιερές μονές και είδε πολλούς μοναχούς, μιμητές της ζωής των αγγέλων.
Τότε ο όσιος Αντώνιος φλογίστηκε πιο πολύ από αγάπη στο Χριστό. Ήρθε στη μονή του Εσφιγμένου και ικέτευσε τον ηγούμενο να τον κείρη μοναχό. Ο ηγούμενος Θεόκτιστος, αγωνιστής μεγάλος και αξιωμένος προορατικού χαρίσματος, διέκρινε τις αρετές του οσίου και προείδε τη μελλοντική αγία ζωή του. Δέχτηκε λοιπόν την παράκληση του και τον έκειρε μοναχό, αφού πρώτα τον δίδαξε όσα έπρεπε για τη μοναχική πολιτεία.
Από τότε ο άγιος αγωνιζόταν να ευαρεστή σε όλα το Θεό. Βίαζε τον εαυτό του στους ασκητικούς αγώνες, με τέλεια υπακοή και υπομονή, κι έγινε σύντομα τύπος και παράδειγμα ενάρετης διαγωγής σ’ όλους τους αδελφούς.
Πέρασε αρκετός καιρός. Και να! Δόθηκε στον ηγούμενο θεϊκή εντολή να στείλη το μοναχό Αντώνιο πίσω στη Ρωσία. Τον κάλεσε λοιπόν και του λέει:
– Αντώνιε! Πήγαινε στη Ρωσία, και γίνε εκεί παράδειγμα και πνευματικός στυλοβάτης του λαού. Η ευλογία του Αγίου Όρους ας είναι μαζί σου!
Ο όσιος δέχτηκε την εντολή του ηγουμένου σαν από το στόμα του Θεού. Έφυγε λοιπόν για τη Ρωσία κι έφτασε στην πόλη του Κιέβου γύρω στα 1013. Ψάχνοντας τόπο για να εγκατασταθή, επισκέφτηκε τα μοναστήρια της περιοχής, χωρίς όμως να σταθή σε κανένα. Έτσι ήθελε ο Θεός. Κατευθύνθηκε στα γύρω βουνά, σε τόπους απόμερους, και βρήκε ένα σπήλαιο που είχαν σκάψει κάποτε οι Βάραγγοι*. Έκανε προσευχή κι εγκαταστάθηκε σ’ αυτό, ζώντας με μεγάλη εγκράτεια και άσκηση.
Μετά το θάνατο του ευσεβούς Βλαδίμηρου, το 1015, στο θρόνο του Κιέβου ανέβηκε ο πρωτότοκος γιος του, ο ανόσιος Σβιατοπόλκ.
Αυτός, για να διατηρήση μόνος την εξουσία σ’ ολόκληρη την πατρική κληρονομιά, σκότωσε τους μικρότερους αδελφούς του Μπόρις και Γκλεμπ, αναδεικνύοντας τους σε μάρτυρες. Κίνησε ακόμη αιματηρό διωγμό εναντίον των αγίων ανδρών της Εκκλησίας.
Εξαιτίας εκείνης της αιματοχυσίας ο όσιος Αντώνιος αναγκάστηκε ν’ αναχωρήση πάλι για το Άγιον Όρος και να γυρίση στον άγιο γέροντα του Θεόκτιστο. Τώρα όμως δεν έμεινε για πολύ στο κοινόβιο του Εσφιγμένου. Μαθημένος στην πνευματική γλυκύτητα της ιεράς ησυχίας, πήρε την ευλογία του ηγουμένου και αποσύρθηκε στο όρος της Σαμάρειας, πάνω από το μοναστήρι, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ναός αφιερωμένος στο όνομα του.
Στο μεταξύ, στα 1019, ο ευσεβής ηγεμόνας Γιαροσλάβος ο Σοφός** νίκησε σε πόλεμο τον Σβιατοπόλκ, κατέλαβε το Κίεβο και ανέβηκε στο θρόνο της μεγάλης ηγεμονίας. Ο Σβιατοπόλκ διέφυγε και πέθανε αυτοεξόριστος στις στέππες της Βοημίας τον ίδιο χρόνο.
Επεξήγηση * Βαριάγοι η Βάραγγοι: Σκανδιναβική φυλή, που το 862 μ.Χ. υπό την ηγεσία του Ρούρικ ήρθε στη Ρωσία και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Νόβγκοροντ, όπου ίδρυσε κράτος και τη δυναστεία των Ρουρικιδών.
Επεξήγηση ** Γιός του αγίου Βλαδίμηρου, ικανός και δυναμικός ηγεμόνας (1019-1054). Ενίσχυσε και στερέωσε το χριστιανισμό στη Ρωσία. Έχτισε στο Κίεβο τον περίφημο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Σοφίας. Στα χρόνια του το κράτος του Κιέβου έφτασε στο απόγειο της ακμής του.
Στα χρόνια του σοφού Γιαροσλάβου διέλαμψε για την ευσέβεια, την ασκητικότητα και τη βαθειά γνώση των Γραφών κάποιος πρεσβύτερος Ιλαρίων. Γι’ αυτόν δεν ξέρουμε άλλο τίποτα, παρά μόνο πως γύρω στα 1040 ήταν εφημέριος στο χωριό Μπιρίστοβο. Από κει ήρθε στον ποταμό Δνείπερο, στο Λόφο όπου χτίστηκε αργότερα η παλαιά μονή των Σπηλαίων. Ο τόπος αυτός ήταν τότε καλυμμένος με πυκνό δάσος.
Εδώ ο πρεσβύτερος Ιλαρίων έσκαψε μια μικρή σπηλιά, δυό οργιές βάθος περίπου, κι άρχισε ν’ αγωνίζεται μυστικά μέσα σ’ αυτήν με ψαλμωδίες και προσευχές.
Την εποχή εκείνη ο Θεός πληροφόρησε τον ηγούμενο της αγιορείτικης μονής Εσφιγμένου να στείλη πάλι στη Ρωσία τον όσιο Αντώνιο. Τον κάλεσε λοιπόν και του είπε:
— Αντώνιε! Είναι θέλημα Θεού να πας πάλι στην πατρίδα σου. Η ευλογία του Αγίου Όρους ας είναι μαζί σου. Έχεις την ευχή μου. Πορεύου εν ειρήνη! Και μάθε ότι πολλοί θ’ αξιωθούν να πάρουν από τα χέρια σου το άγιο σχήμα.
Αφού πήρε την ευχή και την ευλογία του γέροντα του ο όσιος έφυγε πάλι από τον Άθωνα και ήρθε στο Κίεβο.
Ο Θεός οδήγησε τα βήματα του στο λόφο όπου ο πρεσβύτερος Ιλαρίων είχε σκάψει το μικρό του σπήλαιο. Ήταν τώρα έρημο κι ακατοίκητο, γιατί ο μακάριος Ιλαρίων είχε αξιωθή ν’ ανεβή το 1051 στο μητροπολιτικό θρόνο του Κιέβου.
Ο όσιος Αντώνιος αναπαύτηκε πολύ στη θέα του τόπου εκείνου. Του θύμιζε τον αγαπημένο του Άθωνα, έτσι όπως ήταν απότομος κι απρόσιτος απ’ την πλευρά του ποταμού, άγριος κι αδιάβατος απ’ το πυκνό δάσος που τον κάλυπτε.
Γονάτισε και προσευχήθηκε με δάκρυα στο Θεό.
— Κύριε, ας σκεπάση αυτό τον τόπο η ευλογία του Αγίου Όρους και η ευχή του αγίου γέροντα μου. Ενίσχυσε με τη χάρη Σου για να μείνω και ν’ ασκηθώ εδώ.
Κατοίκησε λοιπόν ο όσιος σ’ εκείνη τη σπηλιά. Άρχισε ν’ ασκήται σκληρά, έχοντας έργο αδιάλειπτο την προσευχή. Η τροφή του ήταν ξερό ψωμί και νερό, κι αυτό, κάθε δυό η τρεις ημέρες. Κάποτε μάλιστα, παραδομένος πολλά μερόνυχτα στη θεωρία, δεν γεύτηκε τροφή για ολόκληρη εβδομάδα.
Πολλοί άνθρωποι, που μάθαιναν για την ακτημοσύνη και την κακοπάθεια του οσίου, έρχονταν στο σπήλαιο και του έφερναν όλα τα αναγκαία, ζητώντας την ευλογία του. Μερικοί μάλιστα, σαγηνευμένοι από την αγία ζωή του, θέλησαν να μείνουν κοντά του και ν’ ασκηθούν κάτω από την πνευματική του καθοδήγηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν ο μακάριος ιερεύς Νίκων και ο όσιος Θεοδόσιος.
Στα 1054 πέθανε ο ευσεβής ηγεμόνας Γιαροσλάβος και στο θρόνο του Κιέβου ανέβηκε ο μεγαλύτερος γιος του Ιζιασλάβος.
Εκείνη την εποχή η φήμη του οσίου Αντωνίου είχε απλωθή σ’ όλη τη ρωσική γη, καθώς παλαιότερα του ομωνύμου του Μεγάλου Αντωνίου στην Αίγυπτο. Έτσι έφτασε μέχρι τ’ αυτιά του Ιζιασλάβου η πληροφορία για την αγία ζωή του μοναχού Αντωνίου Πετσέρσκι – μ’ αυτή την ονομασία ήταν γνωστός*. Κίνησε λοιπόν με τη συνοδεία του ο ηγεμόνας και ήρθε να πάρη την ευλογία του. Αυτο ήταν, για τα ήθη της εποχής, ένδειξη πολύ μεγάλης τιμής προς τον όσιο.
Από τότε η καλή του φήμη απλώθηκε ακόμη περισσότερο, και άρχισαν να έρχονται πολλοί για να τους χειραγωγήση στη μοναχική πολιτεία.
Γύρω στα 1060 ήρθαν στον όσιο Αντώνιο ο μακάριος Βαρλαάμ, γιος του βογιάρου** Ιωάννου, καθώς και ο φιλόθεος Εφραίμ, ευνούχος του ηγεμόνα, ποθώντας την αφιέρωση στο Χριστό. Ο όσιος έδωσε εντολή στον ιερέα Νίκωνα να τους κείρη μοναχούς.
Επεξήγηση * Πετσέρσκι = των Σπηλαίων (από την παλαιορωσική λέξη πέτσερα = κρύπτη, σπηλιά).
Επεξήγηση ** Οι Βογιάροι ήταν ανώτεροι αξιωματούχοι — συνεργάτες, σύμβουλοι και συνοδοί του ηγεμόνα. Το συμβούλιο των βογιάρων, η «Μπογιάρσκαγια Δούμα», αποτελούσε το ανώτατο κυβερνητικό σώμα της χώρας.
Κατά παραχώρηση Θεού όμως, ο άγιος Αντώνιος και οι αδελφοί δοκιμάστηκαν σκληρά γι’ αυτές τις δυό κουρές.
Ο Βογιάρος Ιωάννης, μαζί με πολλούς δούλους του, ήρθε οργισμένος στα Σπήλαια και διασκόρπισε με αγριότητα το θεοσύλλεκτο ποίμνιο του οσίου Αντωνίου. Το γιο του Βαρλαάμ τον έσυρε Βίαια έξω από το σπήλαιο, ξέσκισε με μανία το μοναχικό του ένδυμα, τον έντυσε τη λαμπρή βογιάρικη φορεσιά και τον οδήγησε με τη βία στο παλάτι του.
Αλλά και αυτός ο ηγεμόνας Ιζιασλάβος οργίστηκε εναντίον του οσίου Αντωνίου, όταν έμαθε πως είχε κείρει μοναχούς το γιο του βογιάρου του και τον ευνούχο του Εφραίμ. Έδωσε εντολή να συλλάβουν το μακάριο Νίκωνα, που είχε κάνει τις κουρές, ενώ απειλούσε να ρίξη σε μπουντρούμι όλους τους αδελφούς και ν’ ανασκάψη το σπήλαιο τους.
Βλέποντας την τόση οργή του ηγεμόνα, ο όσιος Αντώνιος αποφάσισε να εγκαταλείψη το σπήλαιο. Έφυγε λοιπόν σ’ άλλο τόπο, ενώ οι αδελφοί σκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές.
Όταν όμως η γυναίκα του Ιζιασλάβου έμαθε για τη φυγή του οσίου, λυπήθηκε πολύ και ικέτευσε το σύζυγο της να μην καταδιώκη τους δούλους του Θεού, για να μην ξεσπάση επάνω του η οργή Του. Η συνετή εκείνη γυναίκα υπενθύμισε στον Ιζιασλάβο το κακό που είχε συμβή πρόσφατα στην πατρίδα της, τη Λεχία*. Ο πατέρας της, βασιλιάς Μπολιεσλάβος, είχε διώξει από την επικράτεια του τους μοναχούς, εξαιτίας του οσίου Μωϋσέως του Ούγγρου**. Μετά όμως από το διωγμό των μοναχών, πικρός και αιφνίδιος θάνατος βρήκε τον Μπολιεσλάβο, ενώ στο λαό δημιουργήθηκε ταραχή μεγάλη και χύθηκε πολύ αίμα. Συμβούλεψε λοιπόν τον Ιζιασλάβο να μεταβάλη την οργή του σε σύνεση, για να μην πάθη κι εκείνος τα ίδια.
Επεξήγηση * Παλαιά ονομασία της Πολωνίας.
Επεξήγηση ** Βλ. παρακάτω (Όσιος Μωϋσής ο Ούγγρος)
Φοβήθηκε ο ηγεμόνας τη θεία τιμωρία, όταν άκουσε τα λόγια εκείνα. Έστειλε ανθρώπους στον όσιο Αντώνιο και τον κάλεσε να επιστρέψη άφοβα στον τόπο της ασκήσεως του μαζί με όλους τους αδελφούς. Οι απεσταλμένοι αναζητούσαν τον όσιο τρεις ημέρες. Όταν τον βρήκαν, έπεσαν στα πόδια του και τον ικέτευσαν να επιστρέψη στο ασκητήριό του. Υπάκουσε ο όσιος και γύρισε στο σπήλαιο, όπου ησύχαζε παρακαλώντας αδιάλειπτα το Θεό να συγκεντρώση πάλι τα διασκορπισμένα πρόβατα της αγίας ποίμνης Του και να τους δώση δύναμη, για να υπομείνουν με γενναιότητα τους πειρασμούς του μισόκαλου εχθρού. Ο φιλάνθρωπος Θεός άκουσε την προσευχή του δούλου Του και μάζεψε πάλι γύρω από τον όσιο όλους τους αδελφούς που είχαν σκορπίσει με το διωγμό του ηγεμόνα.
Αλλά και άλλοι πολλοί, διψασμένοι για σωτηρία, άρχισαν να συρρέουν στο σπήλαιο και να παρακαλούν τον όσιο να τους φωτίση, να τους λυτρώση από τα δεσμά της αμαρτίας και να τους χειραγωγήση στο δρόμο προς τη βασιλεία των ουρανών. Και ο όσιος τους δεχόταν όλους με αγάπη, τους δίδασκε τη μοναχική πολιτεία, κι έπειτα από την κανονική δοκιμασία, τους έδινε το μοναχικό σχήμα. Έτσι αυξήθηκε ο αριθμός των αδελφών σε δώδεκα. Γι’ αυτό αναγκάστηκαν να σκάψουν και να διευρύνουν το σπήλαιο, και κατόπιν να χτίσουν εκεί μέσα ναϊδριο και κελλιά, που σώζονται μέχρι σήμερα.
Κάποτε κάλεσε κοντά του ο όσιος όλους τους αδελφούς και τους είπε:
— Αδελφοί και παιδιά μου, γνωρίζετε ότι ο Κύριος μας έφερε όλους εδώ, και μας εγκατέστησε σαν απαρχή ευλογίας για τη χώρα μας και το λαό της. Εσείς είστε ευλογία του αγιωνύμου όρους Άθω και της Κυρίας μας Θεοτόκου, που την έχουμε κοινή προστάτιδα και παραμυθία. Όπως έκανε εμένα μοναχό ο αγιορείτης γέροντας μου, έτσι κι εγώ, με την ευλογία του και την ευλογία του Αγίου Όρους, έκανα εσάς μοναχούς και σας αφήνω σαν αγιορείτικη κληρονομιά σ’ αυτό τον τόπο. Να ζήτε λοιπόν και να πολιτεύεσθε αντάξια της κλήσεως σας και της ευλογίας που σας σκεπάζει.
Εδώ ο όσιος σιώπησε για λίγο.
– Παιδιά μου, πρόσθεσε κατόπιν. Νομίζω πως είναι καιρός ν’ αποσυρθώ από την ηγουμενία. Ποθώ να ζήσω όπως και πριν στην ησυχία, «μόνος μόνω τω Θεώ». Θα σας αφήσω άλλον ηγούμενο και θ’ αποσυρθώ. Δεν θ’ αποχωριστούμε, βέβαια. Στον τόπο αυτό θα παραμείνω και θα σας συμπαραστέκωμαι όσο ζω, σαν πνευματικός σας πατέρας.
Πράγματι, ο όσιος όρισε ηγούμενο το μακάριο Βαρλαάμ, σαν έμπειρο κι ενάρετο πολύ. Ο ίδιος κλείστηκε σ’ ένα από τα κελλάκια του σπηλαίου, αποφεύγοντας κάθε θόρυβο και κάθε τιμή. Σύντομα όμως έφυγε σ’ άλλο λόφο, όπου έσκαψε νέο σπήλαιο, αυτό που τώρα βρίσκεται κάτω από τη μεγάλη μονή των Σπηλαίων. Εκεί συνέχισε την ασκητική του ζωή, δοξάζοντας το Θεό με αδιάλειπτες προσευχές και ασκητικά παλαίσματα, καλλιεργώντας όλες τις αρετές και ανεβαίνοντας «εκ δυνάμεως εις δύναμιν». Γι’ αυτό και ο Θεός τον αντιδόξασε, στολίζοντας τον πλούσια με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, ιδιαίτερα με το ιαματικό και το προορατικό.
Ο όσιος Αντώνιος αναδείχθηκε σε θαυματουργό ιατρό και σε μεγάλο προφήτη της ρωσικής γης. Πλήθη ασθενών θεράπευσε με την προσευχή του και μ’ ένα δηλητηριώδες βότανο, που το ευλογούσε κι έπειτα τους το έδινε να το γευτούν. Πριν από την προσευχή και την ευλογία του οσίου, το βότανο εκείνο σκορπούσε το θάνατο με το δηλητήριο του. Μετά την ευλογία του οσίου, χάριζε τη ζωή και την απαλλαγή απ’ όλες τις ασθένειες.
Όσο για το προορατικό χάρισμα του αγίου, αρκεί να το πιστοποιήση η πρόρρηση για την οδυνηρή ήττα του ρωσικού στρατού και την καταστροφή της ρωσικής χώρας από τους βαρβάρους Πολόφτσους*, που παραχώρησε τους χρόνους εκείνους ο Θεός για τις αμαρτίες των χριστιανών**.
Όμως ο πανάγαθος Κύριος επέτρεψε να δοκιμάση και ο όσιος ένα μεγάλο πειρασμό, για να λάμψη περισσότερο η υπομονή και η καρτερία του.
Επεξήγηση* Νομαδικός τουρκικός ειδωλολατρικός λαός, λείψανα των Κομάνων και συγγενείς φυλετικά με τους Πετσενέγους (Πατζινάκες). Το όνομα Πολόφτσοι το πήραν από τους Ρώσους χρονογράφους. Προέρχονται άπο τις περιοχές νότια της Κασπίας. Από κει στράφηκαν το 10ο αι. προς ΒΔ. κι εγκαταστάθηκαν στη μεσημβρινή Ρωσία, μεταξύ Ουράλη και Βόλγα. Οι Πολόφτσοι συγχωνεύτηκαν με τους Τατάρους το 13ο αι.
Επεξήγηση ** Βλ. το περιστατικό παρακάτω (Διηγήσεις για τον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου των Σπηλαίων).
Μετά την ήττα των Ρώσων από τους Πολόφτσους, ο ηγεμόνας Ιζιασλάβος κατέφυγε στο Κίεβο. Εκεί βρισκόταν ο ηγεμόνας του Πολότσκ Βσιεσλάβος, φυλακισμένος από τους αντιζήλους του αδελφούς Ιζιασλάβο, Σβιατοσλάβο και Βσέβολοντ.
Οι κάτοικοι του Κιέβου άρχισαν να παρακινούν επίμονα τον Ιζιασλάβο σε αντίσταση κατά των βαρβάρων εχθρών, που είχαν διασκορπιστή και λεηλατούσαν τη χώρα. Ο ηγεμόνας όμως, φοβισμένος από την ήττα του, δεν αποφάσιζε να τους αντιμετώπιση ξανά. Τότε οι υπήκοοι του επαναστάτησαν, ελευθέρωσαν από τη φυλακή το Βσιεσλάβο και τον ανακήρυξαν ηγεμόνα τους.
Ο Ιζιασλάβος κατόρθωσε να διαφυγή στη Λεχία, πατρίδα της γυναίκας του, όπου μέσα σ’ επτά μήνες συγκρότησε στρατό, συμμάχησε με το βασιλιά της χώρας και ξεκίνησε για την ανακατάληψη του Κιέβου. Όταν το πληροφορήθηκε ο Βσιεσλάβος εγκατέλειψε την πόλη και διέφυγε κρυφά στο Πολότσκ. Ο Ιζιασλάβος μπήκε θριαμβευτής στο Κίεβο στα 1069.
Από τότε όμως άρχισε και η δοκιμασία του μακαρίου Αντωνίου. Κάποιος άνθρωπος του ηγεμόνα συκοφάντησε τον όσιο ότι συμπαθούσε τάχα τον Βσιεσλάβο και ότι μάλλον ήταν ο κύριος υποκινητής της λαϊκής εξεγέρσεως που τον είχε ανεβάσει στον ηγεμονικό θρόνο!
Ο Ιζιασλάβος πείστηκε στα λόγια του συκοφάντη και κυριεύτηκε από φοβερή οργή εναντίον του αγίου.
Εκείνη την εποχή ο όσιος διακονούσε στη σπηλιά του τον κατάκοιτο Ισαάκιο τον έγκλειστο, που τον είχε πλανήσει ο διάβολος και τον είχε αφήσει μισοπεθαμένο*. Φαίνεται πως ο εχθρός κάθε καλού λύσσαξε για την προσπάθεια του οσίου να σώση τον Ισαάκιο, γι’ αυτό και βάλθηκε να τον εμπόδιση με κάθε τρόπο από το θεάρεστο αυτό έργο. Και για λίγο καιρό το πέτυχε.
Πριν προλάβη ο Ιζιασλάβος να κάνη κακό στον όσιο, ο ηγεμόνας του Τσερνιγώφ Σβιατοσλάβος, που έμαθε για την οργή του αδελφού του, έστειλε ανθρώπους του τη νύχτα κι έφεραν το δούλο του Θεού στην επικράτεια του. Ο όσιος διάλεξε ένα ήσυχο μέρος κοντά στην πόλη, στο βουνό Μπόλντιν, έσκαψε μια σπηλιά κι εγκαταστάθηκε σ’ αυτήν. Στον τόπο εκείνο χτίστηκε αργότερα μοναστήρι.
Αλλά ο επίβουλος του αγαθού δεν χάρηκε για πολύ. Ο Ιζιασλάβος έμαθε την αλήθεια από πολλούς και αξιόπιστους ανθρώπους. Η οργή του μαλάκωσε. Σκέφτηκε νηφάλια και πείστηκε για την αθωότητα και την αρετή του οσίου. Κατάλαβε πως οι κατηγορίες εναντί ον του ήταν συκοφαντικές και προκλήθηκαν από τον πονηρό. Μετανοημένος και λυπημένος ο ηγεμόνας, έστειλε αντιπροσώπους του στο Τσερνιγώφ, παρακαλώντας τον Αντώνιο να επιστρέψη στο Κίεβο, κοντά στο θεοσύλλεκτο ποίμνιο του. Ο «πράος και ταπεινός τη καρδία» Αντώνιος ανταποκρίθηκε στην παράκληση του Ιζιασλάβου και γύρισε στην αδελφότητα του, που τόσον καιρό ήταν απορφανισμένη από τον πνευματικό της πατέρα.
Μετά την επιστροφή του στο Κίεβο, ο όσιος επιδόθηκε σε μεγαλύτερους ακόμη αγώνες. Όλη του η ζωή μέσα στο σπήλαιο ήταν ένας ασταμάτητος και σκληρός πόλεμος «προς τας μεθοδείας του διαβόλου, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου».
Πριν αναχώρηση για τα ουράνια σκηνώματα, φρόντισε με προσευχές και θαυματουργίες για την ανοικοδόμηση του ναού της μονής των Σπηλαίων, όπως θα δούμε πιο κάτω.
Αφού ευλόγησε τον τόπο και την έναρξη της οικοδομής του ναού, ο όσιος Αντώνιος άρχισε να ετοιμάζεται για τη μετάβαση του στην αιώνια και αχειροποίητη Πόλη.
Καθώς λοιπόν προαισθανόταν να πλησιάζη ο καιρός της εκδημίας του, μάζευε γύρω του τους αδελφούς και τους νουθετούσε, παρηγορώντας τους με την υπόσχεση ότι και μετά το χωρισμό του από το φθαρ το σώμα δεν θα εγκατάλειψη τον τόπο των πνευματικών παλαισμάτων του.
— Θα βρίσκωμαι πάντοτε ανάμεσα σας, παιδιά μου. Θα επιβλέπω τους αγώνες και την πρόοδο σας στη μοναχική ζωή. Θα φροντίζω για τις ψυχές που προστρέχουν σ’ αυτό τον ιερό τόπο για να ευαρεστήσουν το Θεό. Σας δίνω αυτή την υπόσχεση σαν τη μοναδική αλλά την πιο πολύτιμη κληρονομιά. Και από τον ουρανό θα μεσιτεύω προς τον Κύριο, ώστε να βρήτε όλοι σας έλεος κατά τη φοβερή ημέρα της Κρίσεως.
Έτσι, αφού συμπλήρωσε δεκαέξι χρόνια στο δεύτερο σπήλαιο κι ενενήντα χρόνια στη ζωή, άφησε ο όσιος τον πρόσκαιρο κόσμο και αναχώρησε για την αιωνιότητα, στις 7 Μαΐου* του έτους 6581 από κτίσεως κόσμου και 1073 από Χριστού, στα χρόνια του ηγεμόνα Σβιατοσλάβου Παροσλάβιτς και του αυτοκράτορα της Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Ζ’ Δούκα.
Επεξήγηση * Σύμφωνα με άλλη εκδοχή στις 10 Ιουλίου, οπότε τελείται και η μνήμη του.
Το τίμιο σκήνωμα του οσίου, του πρώτου καθηγουμένου της μονής Πετσέρσκι κατατέθηκε τότε στο σπήλαιο του, κάτω από το σημερινό μεγάλο μοναστήρι. Αλλά όπως όσο ζούσε ο όσιος έμεινε μακριά από τ’ ανθρώπινα μάτια, προσευχόμενος «εν τω κρύπτω», έτσι και τώρα ζήτησε από τον Κύριο να μείνη το τίμιο σώμα του κρυμμένο από τους ανθρώπους. Κι Εκείνος πραγματοποίησε την επιθυμία του και τηρεί στην αφάνεια τα σεπτά λείψανα του δούλου Του μέχρι σημέρα.
Όσοι κατά καιρούς δοκίμασαν ν’ ανασκάψουν το σπήλαιο και να τ’ αποκαλύψουν, τιμωρήθηκαν για την τόλμη τους να εναντιωθούν στη βουλή του Θεού και την επιθυμία του αγίου. Γιατί ξεπηδούσε φωτιά από τη γη και κατέκαιγε τα μέλη τους. Για πολύ καιρό πολλά υπέφεραν, ώσπου μετανοούσαν για την πράξη τους κι έπαιρναν τη συγχώρηση και την Ίαση από το θαυματουργό άγιο.
Αν και κρυμμένα όμως από τα μάτια των ανθρώπων τα άγια λείψανα του οσίου Αντωνίου, δεν παύουν ν’ αποτελούν πηγή αγιασμού και βοηθείας και δυνάμεως. Πολλά θαύματα επιτελούν από τον κρυφό τόπο της αναπαύσεως τους σ’ όσους με πίστη προστρέχουν στο ιερό σπήλαιο κι επικαλούνται τη μεσιτεία του οσίου.
Από το βιβλίο: «Πατερικόν των σπηλαίων του Κιέβου.»
Διηγήσεις από τη ζωή και τα κατορθώματα των οσίων πατέρων της Κιεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας.
Έκδοση δέκατη
Ιερά Μονή Παρακλήτου Ωρωπός Αττικής 2009