Με ζήλο για μεγαλύτερους πνευματικούς αγώνες, εγκαταστάθηκε ο Πατήρ Αβέρκιος (ο Μετ’ έπειτα Παϊσιος) στην Μονή Φιλοθέου. Εκεί, όπως σε όλα τα ιδιόρρυθμα Μοναστήρια, δεν υπήρχε Ηγούμενος, αλλά την διοίκηση της Μονής την ασκούσαν από κοινού οι Προϊστάμενοι. Κάθε Προϊστάμενος αναλάμβανε λίγους υποτακτικούς που έμεναν σε κελλιά κοντινά με το δικό του, τους παρακολουθούσε στον αγώνα τους και γινόταν ανάδοχος στην κουρά τους.
Ο Πατήρ Αβέρκιος ζήτησε από τον παπα-Συμεών να τον αναλάβη, αλλά εκείνος δεν μπορούσε, επειδή δεν υπήρχε άδειο κελλί κοντά στο δικό του. Έτσι τον ανέλαβε ο γερο-Σπυρίδων, ο δοχειάρης της Μονής. Για πνευματική όμως καθοδήγηση πήγαινε στον παπα-Κύριλλο, στην Σκήτη Κουτλουμουσίου. Ο όσιος αυτός Γέροντας, πολλές φορές λάμβανε πληροφορία από τον Θεό ότι θα πήγαινε ο Πατήρ Αβέρκιος και ποιό θέμα τον απασχολούσε. Του απαντούσε λοιπόν, πριν ακόμη τον ρωτήσει, ή τον περίμενε έχοντας βάλει σημάδι σε κάποιο βιβλίο και μόλις πήγαινε, του το έδινε να το διαβάσει. Έτσι ο Πατήρ Αβέρκιος έπαιρνε την απάντηση ως εκ στόματος Θεού, έβαζε μετάνοια και έφευγε ωφελημένος.
Την δεύτερη ημέρα μετά την εγκατάστασή του στην Μονή Φιλοθέου, πήγε να επισκεφθή για πνευματική ωφέλεια έναν πολύ απλό και ταπεινό Ρώσο ασκητή, τον γερο-Αυγουστίνο, ο οποίος έμενε στο Φιλοθεΐτικο Κελλί των Εισοδίων της Θεοτόκου. Επειδή δεν τον βρήκε στο Κελλί του, άφησε έξω από την πόρτα λίγα τρόφιμα και επέστρεψε στο Μοναστήρι προσέχοντας να μην γίνει αντιληπτός, για να μην βάλει τους Πατέρες σε λογισμό ότι, μόλις ήρθε, άρχισε να γυρίζει στα Κελλιά και να μοιράζει πράγματα. Την άλλη όμως μέρα ο γερο-Αυγουστίνος πήγε στην Μονή Φιλοθέου και τον αναζητούσε με το όνομά του: «Που είναι ένα καλογέρι που λέγεται Αβέρκιος;». Οι Πατέρες παραξενεύτηκαν. «Εμείς ακόμη δεν τον γνωρίσαμε καλά-καλά! Εσύ που τον ξέρεις;», του είπαν και του έδειξαν το κελλί του. Μόλις ο Πατήρ Αβέρκιος άνοιξε την πόρτα, ο γερο-Αυγουστίνος έβαλε εδαφιαία μετάνοια και είπε: «Ευλογείτε! Θεός συγχωρέσοι για τις ευλογίες που μου άφησες. Σε είδα από τον Προφήτη Ηλία». Η Σκήτη όμως του Προφήτου Ηλιού απέχει 4 ώρες από το Κελλί των Εισοδίων• ο γερο-Αυγουστίνος ωστόσο τον είχε δει με την «πνευματική τηλεόραση», το διορατικό χάρισμα….
Ο Γέροντας Παϊσιος μονάζοντας στην ιδιόρρυθμη Μονή Φιλοθέου.rar