Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

Η Θεοτόκος εισάγεται στο Ναό σε ηλικία τριών ετών σωματικώς, μα απείρων ετών Πνευματικώς!

… “Διατί, τριών χρόνων ούσα η Παρθένος, εισήλθεν εις τον ναόν; εις τους τρεις χρόνους, γνωρίζεται το μέγεθος της ηλικίας δηλ. της σωματικής αναπτύξεως) τού ανθρώπου˙ όστις, όσος είναι εις τους τρεις χρόνους, δύο φοραίς τόσον ακόμη αυξάνει και όχι … Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Θεοτόκος εισάγεται στο Ναό σε ηλικία τριών ετών σωματικώς, μα απείρων ετών Πνευματικώς!

21 Νοεμβρίου, Ερμηνεία του Αποστολικού Αναγνώσματος από τον Ιερό Χρυσόστομο (Είχεν η πρώτη σκηνή).

[Εβρ.9,1-7] [:Υπομνηματισμός των εδαφίων Εβρ.9,1-14] «Εἶχε μὲν οὖν καὶ ἡ πρώτη σκηνὴ δικαιώματα λατρείας τό τε Ἅγιον κοσμικόν· σκηνὴ γὰρ κατεσκευάσθη ἡ πρώτη, ἐν ᾗ ἥ τε λυχνία καὶ ἡ τράπεζα καὶ ἡ πρόθεσις τῶν ἄρτων, ἥτις λέγεται Ἅγια. μετὰ … Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 21 Νοεμβρίου, Ερμηνεία του Αποστολικού Αναγνώσματος από τον Ιερό Χρυσόστομο (Είχεν η πρώτη σκηνή).

Ἡ Παναγία ὡς ναός τοῦ Θεοῦ – Μιλτιάδου Κωνσταντίνου.

Ἄν θά ἐπιχειροῦσε κανείς νά περιγράψει μέ μία μόνον φράση τόν ρόλο καί τόν σκοπό τῆς Ἐκκλησίας, θά μποροῦσε νά πεῖ ὅτι «Σκοπός τῆς Ἐκκλησίας εἶναι νά φανερώνει τόν Θεό στόν κόσμο». Καί γιά νά πετύχει τόν σκοπό της αὐτόν … Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ἡ Παναγία ὡς ναός τοῦ Θεοῦ – Μιλτιάδου Κωνσταντίνου.

“η Μακροθυμία και η ανεξικακία του Χριστού” – Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτου (video).

Ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης μιλάει για την απέραντη μακροθυμία και ανεξικακία του Χριστού, την οποία πρέπει να επιδιώκουμε στη ζωή μας.

Δημοσιεύθηκε στη Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “η Μακροθυμία και η ανεξικακία του Χριστού” – Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτου (video).

Διάφορα παραδείγματα από την διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Εκτός από τις πέντε Διδαχές στην έκδοσι Αποστολιά του 1897, στο τέλος υπάρχει ένα ωραίο τμήμα διδαχής με χαριτωμένα διδακτικά παραδείγματα που φέρουν τον ανωτέρω τίτλο.

Δημοσιεύθηκε στη Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διάφορα παραδείγματα από την διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Επιτομή πράξεων και κηρυγμάτων του Αποστόλου Πέτρου (Κεφ. 134-143) – Αγίου Κλήμεντος Επισκ. Ρώμης.

134. Και αφού είπε αυτά, ξεκίνησε για τον Σίμωνα, και βρίσκοντας τον Αππίωνα και τον Αννουβίωνα αφού τους χαιρέτισε κάθισε. Ο Σίμωνας τότε ακούοντας ότι ήρθαν κάποιοι με βασιλική εντολή αναζητώντας τον και λέγοντας, ότι, επειδή ο Καίσαρας σκότωσε πολλούς

Δημοσιεύθηκε στη Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτομή πράξεων και κηρυγμάτων του Αποστόλου Πέτρου (Κεφ. 134-143) – Αγίου Κλήμεντος Επισκ. Ρώμης.

Η κατά Λατίνων διδασκαλία του Νικολάου εξ Υδρούντος: Η πλάνη περί της νηστείας του Σαββάτου – Σωτήρη Ν. Κόλλια.

Ιστορική θεμελίωση της νηστείας. Η νηστεία, ως μέσο παιδαγωγίας προς την αρετής εγκράτειας, συμβάλλει στην προετοιμασία των πιστών για βαθύτερη βίωση σπουδαίων εκκλησιαστικών

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κατά Λατίνων διδασκαλία του Νικολάου εξ Υδρούντος: Η πλάνη περί της νηστείας του Σαββάτου – Σωτήρη Ν. Κόλλια.

Ο άγιος απόστολος Φίλιππος, είς εκ των δώδεκα μαθητών του Χριστού – Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη.

«Ο άγιος Φίλιππος ήταν από την πόλη της Βηθσαϊδά, συμπολίτης του Ανδρέου και του Πέτρου. Διακρινόταν για τη σύνεσή του και τη βαθειά προσήλωσή του στα βιβλία των Προφητών, ενώ ήταν γνωστός σε όλη τη ζωή του για την παρθενικότητά … Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο άγιος απόστολος Φίλιππος, είς εκ των δώδεκα μαθητών του Χριστού – Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη.

Ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος άνοιξε τα χέρια του και δεν μπορούσαν να περάσουν οι Τούρκοι! – Αγίου Παισίου του Αγιορείτου.

Ο Ανέστης Καραούσογλου διηγήθηκε ότι, όταν έγινε η σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους, είχαν έρθει στα Φάρασα γύρω στα τριακόσια άτομα (Τούρκοι), με σκοπό να λεηλατήσουν και

Δημοσιεύθηκε στη Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος άνοιξε τα χέρια του και δεν μπορούσαν να περάσουν οι Τούρκοι! – Αγίου Παισίου του Αγιορείτου.

Εξ εθισμού αυτόχειρες – Χρήστου Γιανναρά.

Υπάρχουν επαγγέλματα σήμερα, που μοιάζει να μην μπορούν να λειτουργήσουν δίχως σχηματική πλαστογράφηση της ζωής και των γεγονότων. Εμφατικό παράδειγμα η πολιτική ή και η δημοσιογραφία: Δεν είναι δυνατό σήμερα να επαγγέλλεσαι τον πολιτικό, αν δεν

Δημοσιεύθηκε στη Άρθρα, Γενικά, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εξ εθισμού αυτόχειρες – Χρήστου Γιανναρά.