Μεγενθύνεται ολοένα και περισσότερο η ελληνική κοινότητα στη Ρουμανία. Μόνο το 2015 ο αριθμός των νέων εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα έφτασε τις 256, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ελληνικών εταιρειών στις 6.278. Στους περίπου 15.000 Ελληνες που ζουν σήμερα στη Ρουμανία, προστίθενται συνεχώς νέοι, ακολουθώντας το επιχειρηματικό τους ένστικτο ή μια ευκαιρία εργασίας. Πολλοί δημιουργούν οικογένειες εκεί ή «μεταφέρουν» τις δικές τους από την Ελλάδα, με μία μόνο αγωνία: «Και σχολείο για τα παιδιά;».
Το ερώτημα αυτό οδήγησε το 2008 ομάδα γονέων να ιδρύσουν το πρώτο και μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Ρουμανία, το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά». Για την ίδρυση του σχολείου υπογράφηκε ένα μνημόνιο συναντίληψης του συλλόγου γονέων με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα διατηρεί την υποχρέωση να στέλνει στη Ρουμανία δασκάλους ελληνικών, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας, όπως για παράδειγμα το ενοίκιο του κτιρίου, καθώς επίσης και το κόστος πρόσληψης καθηγητών άλλων ειδικοτήτων, «βαρύνουν» τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Γι’ αυτό, μολονότι το σχολείο δεν είναι ακριβώς «ιδιωτικό», η φοίτηση σε αυτό απαιτεί δίδακτρα.
«Το σχολείο λειτούργησε αρχικά με πρώτη και δεύτερη τάξη του δημοτικού και κάθε χρόνο, μεγαλώνοντας τα παιδιά, προσθέταμε κι από μια τάξη», λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Λασπαδάκης, εκ μέρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του «Αθηνά», ο οποίος είναι από το 2011 στη Ρουμανία ως γενικός διευθυντής της ΕΤΕΜ, έχοντας «ανεβάσει», όπως λέει, και την οικογένειά του τα τελευταία τρία χρόνια. «Κάποια στιγμή, περνώντας τα χρόνια, προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία γυμνασίου και πράγματι από το 2015 λειτουργεί και γυμνάσιο, όπως προβλεπόταν και από το μνημόνιο με το υπουργείο Παιδείας». Σήμερα στο σχολείο φοιτούν 52 μαθητές, το 25% των οποίων είναι παιδιά ελληνικών οικογενειών, το 19% παιδιά ρουμανικών οικογενειών (μεταναστών στην Ελλάδα που επέστρεψαν στην πατρίδα τους λόγω της κρίσης) και το 56% παιδιά από μεικτές οικογένειες.
Ομως το καμπανάκι τώρα χτυπάει επιτακτικά για την ίδρυση και λυκείου ή έστω λυκειακών τάξεων στο πλαίσιο του γυμνασίου. «Οι γονείς είναι σε δύσκολη θέση. Εχουν παιδιά που τελειώνουν φέτος το δημοτικό, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν, αφού δεν υπάρχει προς το παρόν η προοπτική του λυκείου. Κάποιοι θα τα πάρουν και θα γυρίσουν στην Ελλάδα, άλλοι θα τα βάλουν σε κάποιο αμερικανικό ή βρετανικό σχολείο. Δυστυχώς είμαστε σε μια φάση που κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά παιδιά και κατά συνέπεια απειλείται η βιωσιμότητα του σχολείου, αφού το ετήσιο κόστος είναι σημαντικό και καλύπτεται από τους γονείς και κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις», λέει ο κ. Λασπαδάκης. Ηδη ο σύλλογος γονέων βρίσκεται σε διάλογο με το υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα για το θέμα, ωστόσο οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες, καθώς λήγει η σχολική χρονιά. «Αλλιώς ήταν τα πράγματα το 2008 όταν άνοιξε το σχολείο με 20 παιδιά και αλλιώς σήμερα, με τη συνεχιζόμενη εκροή οικογενειών και την κρίση στην Ελλάδα».
Η/Υ ΠΗΓΗ:
Η Καθημερινή: 10 Μαϊου 2016