Ο Όσιος πατέρας μας, ο Μέγας Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο μεγαλύτερος ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, μας μιλάει για την ωφέλεια που προέρχεται από την μελέτη της Αγίας Γραφής.
«Εκείνοι που θέλουν, λέει ο Ι. Χρυσόστομος, να βρουν τους πολύτιμους λίθους απ’ την θάλασσα δεν κάθονται κοντά στην παραλία μετρώντας τα κύματα. Αλλά τους βρίσκουν αφού κατέβουν σε πολύ βάθος της θάλασσας και φτάσουν, κατά κάποιο τρόπο, ακόμα και μέχρι τους κόλπους της αβύσσου. Μόνον έτσι κατορθώνουν να βρουν τους πολύτιμους λίθους που θέλουν. Αν και ποιά μεγάλη ωφέλεια θα μπορούσε να φέρη στη ζωή μας η ανεύρεσι των λίθων αυτών; Αντίθετα, πολλές φορές μας φέρνει άπειρα κακά. Παρ’ όλο όμως που προέρχεται τόση βλάβη, καθόλου δεν φοβούνται εκείνοι που ασχολούνται μ’ αυτά. Και για να μπορέσουν να βρουν εκείνο που ζητάνε, εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κινδύνους και υπομένουν πολλούς κόπους. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με μας που ασχολούμαστε με την Αγία Γραφή και με τους πνευματικούς και πολύτιμους λίθους που περιέχει. Γιατί ούτε κίνδυνος υπάρχει, και ο κόπος είναι μικρός και το κέρδος απερίγραπτο, αρκεί εμείς να δώσουμε με προθυμία ό,τι εξαρτάται από τον εαυτό μας».
Εκείνο που εξαρτάται από τον εαυτό μας είναι να διαθέτουμε λίγη ώρα την ημέρα για να μελετάμε την Αγία Γραφή. Αν για άλλα πράγματα και μάλιστα πολλές φορές βλαβερά, διαθέτουμε πολλές ώρες, πόσο μάλλον για τον λόγο του Θεού; Γιατί μόνον ο λόγος του Θεού μας ζωοποιεί, μας φωτίζει, μας αγιάζει, μας παρηγορεί, καθαρίζει την καρδιά μας και μας προφυλάττει από τον δρόμο των παρανόμων. Έτσι, λοιπόν, χωρίς πολύ κόπο έχουμε μεγάλη πνευματική ωφέλεια»….
Από το βιβλίο: “Ιησούς Χριστός: Βίος, Διδασκαλία, Θαύματα”, Β’ τόμος, του Ιερομονάχου Κοσμά του Δοχειαρίτου.
Ιερόν Δοχειαρίτικον Κελλίον, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Αγιον Ορος 2011.
Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.